Skip to main content

Op het scherpst van de snede: Maaien dé remedie tegen doorschieten gras

Gras schiet door, dat is het natuurlijke proces. Maar doorgeschoten gras wil je niet, omdat de koeien het niet graag vreten en de voederwaarde daalt. De remedie is simpel zegt melkveehouder Paul Ondersteijn in deze video ‘Op het scherpst van de snede’ :,,Resoluut maaien, wegwezen en opnieuw beginnen.” Of in de woorden van weidecoach Mark de Beer: ,,Het is opschieten of doorschieten.”

Minder kilo’s en lagere voederwaarde

De Beer benoemt in de video nog maar eens de nadelen van het houterige en stengelige  doorgeschoten gras: ,,Je krijgt de kilo’s vers gras niet in de koe en de voederwaarde wordt minder.” Ook vertelt hij welke factoren van invloed zijn om het doorschieten, namelijk de daglengte en genetica. Wat dat laatste betreft: je hebt vroege, middentijds en laat doorschietende grasrassen. Van Engels raaigras is bekend dat het grofweg tussen 20 mei en 10 juni door gaat schieten. Maar andere (matige) grassoortenschieten weer veel eerder door. Maar door de huidige droogte schiet het gras eerder door, zo benadrukt De Beer. Die eraan toevoegt dat ook een stikstoftekort en een dichtgeslagen bodem extra stressfactoren zijn.

Maaien!

Volgens Ondersteijn is het heel simpel: je moet het doorschieten van gras voor zijn en dat kan maar op één manier: maaien! ,,We willen zoveel mogelijk kwalitatief goed ruwvoer in de koe en in de kuil hebben en dan móet je ervoor zorgen dat het niet te lang wordt en gaat doorschieten.” De Beer noemt maaien de enige resetknop die je hebt. ,,Gras is heel voorspelbaar; vier weken na het maaien zie je dat het gaat doorschieten bij voldoende daglengte. Zet daarom in je agenda een kruisje vier weken na de maaidatum!”

Ondersteijn heeft in zijn agenda zo’n kruisje gezet op 26 mei; vier weken na het maaien van de 1e snede. ,,Een week daarvoor ga ik kijken wat er staat in het veld en aan de hand daarvan maak ik een planning met de loonwerker.” De Brabantse melkveehouder erkent dat het wel eens wringt bij hem dat snelle maaien. Enerzijds omdat hij wel eens denkt: staat er wel genoeg op het land? Maar inmiddels heeft hij de ervaring dat op een heel seizoen er genoeg grasopbrengst is. Anderzijds betekent snel maaien ook vaker maaien. ,,En elke keer maaien betekent hier wel een factuur van €8000 á €10.000 van de loonwerker.” Toch houdt hij vast aan de strategie om via tijdig maaien doorschieten consequent voor te zijn.

Doorschieten op weidepercelen

Ook op de weidepercelen moet je het doorschieten voor zijn. De Beer zegt dat het daarbij niet gaat om de schijtbossen; plukken doorgeschoten gras in en rondom mestflatten. Maar juist het gras ertussen. Bij roterend standweiden (NNW) zie je rond eind mei, begin juni op je weideplatform dat het gras begint door te schieten. ..Zorg er dan voor dat je je andere platform hebt gemaaid, zodat de koeien daar naartoe kunnen en je het eerste weideplatform kunt maaien.” Bij omweiden zegt De Beer dat je moet zorgen voor voldoende groeitrappen. ,,Als je het goed wilt doen ben je iedere twee weken aan het maaien om te zorgen voor iedere keer voldoende etgroen.” 

Groet, Projectteam Grip op Gras

Stichting Weidegang | +31 23 23 020 23 | Nieuwe Gracht 3, 2011 NB Haarlem | www.stichtingweidegang.nl |