Skip to main content

Op het scherpst van de snede: Grasmat gortdroog? Blijf er vanaf!

Hitte, droogte: je kunt je er tegen wapenen. Beregenen (als het kan), minder beweiden, meer bijvoeren, kruidenrijk grasland inzetten en misschien zelfs een paar weken volledig opstallen. Het belangrijkste is: laat het gras met rust als het gortdroog is. Het herstelt zich prima, ook op zandgrond!

 

In de vierde video ‘Op het scherpst van de snede’ vertelt weidecoach Sjoerd Roelofs, werkzaam bij DLV Advies, wat je operationeel kunt doen als de mussen van het dak vallen:

1. Beregenen. Investeren in een beregeningsinstallatie kan snel rendabel zijn, zeker om weidegang op peil te houden.

2. Minder weiden, meer bijvoeren. Bij standweiden ga je minder uren weiden en op stal bijvoeren. Bij omweiden of stripgrazen kun je ervoor kiezen om maaipercelen in je rotatie mee te nemen, maar op een gegeven moment zul je daar ook moeten bijvoeren.

3. Stoppen met weiden. Als de bodemtemperatuur boven de 20 graden komt, laat de zode het gras boven de grond dood gaan om de wortels in leven te houden. Dan moet je ook stoppen met beweiden, anders weid je de zode dood.

4. Uitmaaien. Als na de droogte de koeien weer naar buiten kunnen, kan het zinvol zijn de ‘resetknop’ in te drukken en het perceel uitmaaien zodat je weer fris etgroen krijgt. 

Strategisch noemt hij twee zaken:

5. Vroeg in het voorjaar, laat in het najaar weiden. Zeker op droogtegevoelige zandgronden zo vroeg mogelijk de koeien naar buiten, zodat ze al de nodige weide-uren hebben gehad als de droogte toeslaat. En in de herfst weidegang wat langer doortrekken.

6. Kruidenrijk grasland inzaaien. Die percelen zijn minder droogtegevoelig door de diepere beworteling.

Beginnen met beregenen

Melkveehouder Harry Wentink uit Wijnbergen (Gld.) heeft 145 roodbonte koeien op structureel 68 ha, met een huiskavel van 60 ha. Hij past Nieuw Nederlands Weiden toe op drie platforms. Als het droog wordt begint hij al snel met beregenen. Het water komt uit een eigen bron met een elektrische pomp die hij met de telefoon kan aanzetten. Een al in 1985 aangelegde ondergrondse ringleiding door zijn vader, met een koppelpunt bij elk perceel, zorgt ervoor dat het Wentink maar 20 minuten werk per dag kost om de haspel uit te rollen en aan te zetten. Een weerstation en speciale app van AgroExact helpen hem bij de keuze wanneer de haspel uit te rollen. Aangevuld met gewoon even een handje grond onder de zode te pakken en die samen te knijpen. Valt het daarna uit elkaar is het duidelijk: beregenen!

Klein zomerkuiltje

Als het echt droog wordt past de Achterhoekse melkveehouder siëstabeweiding toe: ’s morgens vroeg en ’s avonds laat beweiden en overdag de koeien binnen. Voor de bijvoeding in de stal maakt hij elk jaar van de eerste snede ook een klein zomerkuiltje. ,,Daarmee kan ik ook als het droog is de koeien goed aan de productie houden.”

De belangrijkste boodschap als het langdurig droog is luidt: laat het gras met rust! Want het herstellend vermogen van gras is erg groot, óók op zandgrond!