Skip to main content

Op het scherpst van de snede: Een hoge vers grasopname bij Robot en Weiden

In deze aflevering laten we zien hoe je een hoge vers grasopname kan combineren met Robot en Weiden.

 

Een hoge vers grasopname bij Robot en Weiden

Koeien in beweging houden
De essentie van robot melken is dat de koeien zelf het rondje kunnen maken naar de wei en weer terug naar de robot. In dit systeem kan je als melkveehouder je koeien alleen verleiden om buiten het vers gras te oogsten maar ook weer terug te komen om op tijd gemolken te worden.
Zó houd je beweging in de koeien:

Koeien goed naar buiten: maak het voor je koeien in de wei aantrekkelijk door smakelijk gras aan te bieden en leer ze  dat (een deel) van hun rantsoen in de wei staat door het aanbod binnen te beperken. Je houdt het gras voor de koeien smakelijk door ze elke dag een fris perceel aan te bieden. Dat kan met roterend standweiden/Nieuw Nederlands weiden of strip grazen. Door regelmatig te maaien kun je ook weer op etgroen starten. Je maakt het voor je koeien extra aantrekkelijk door ze op hun favoriete tijden te laten weiden: vanaf het eind van de middag tot in de avond en in de vroege ochtend.

Koeien goed naar binnen: voer op een vast tijdstip  als je koeien naar binnen moeten komen. Koeien zijn gewoontedieren en leren snel wanneer er weer smakelijk voer voor het voerhek ligt. Stem ook het aanbod van gras buiten goed af op het aantal uren Weidegang.

Creëer optimale omstandigheden voor je melkkoeien

Om goed te weiden met een robot is het belangrijk om optimale omstandigheden te creëren om zo veel mogelijk vers gras rechtstreeks om te zetten in melk

  1. Kies het beweidingssysteem dat past bij je veebezetting op de huiskavel:
  • Hoge veebezetting: 7-10 koeien/ha huiskavel, beperkte vers grasopname mogelijk. Standweiden in één of twee blokken of roterend standweiden op de hele huiskavel.
  • Gemiddelde veebezetting: 3-7 koeien/ha huiskavel, redelijke vers grasopname mogelijk. Roterend standweiden, waarbij afhankelijk van de grasgroei en veebezetting het aantal percelen in de rotatie met elke blokovergang aangepast kan worden.
  • Lage veebezetting: hoge vers grasopname mogelijk. Daarvoor is het nodig om te kiezen voor vormen van stripgrazen (met vormen van standweiden lukt dat niet of moeilijk). Bij robotsystemen past dan meestal A/B- of ABC-weiden. Het bedrijf in het filmpje valt in deze categorie en past A/B weiden toe.

Meer informatie hierover in de brochure Robot en Weiden, deze vind je hier.

  1. Koe-routing en selectie: om voldoende melkingen te houden is een vorm van routing en selectie nodig. Grofweg zijn er vier opties, kies wat bij jou en de koeien past:
  • Via een weideselectiepoort naar buiten: voordeel is dat melken en weiden zijn losgekoppeld. De dieren kunnen relatief snel met een grotere groep naar buiten, mits ze toestemming hebben. Deze variant geeft ook de meest gelijkmatige voeropname binnen en buiten.
  • Via de robot naar buiten: voordeel daarvan is dat alle koeien die gemolken worden naar de wei worden gestuurd (vaak gecombineerd met tijdelijk afsluiten van de terugloop). Nadeel is dat het langer duurt voordat alle koeien buiten zijn. Daarom minder geschikt voor gemiddelde tot hogere vers grasopnames.
  • Geen sturing, deur open; werkt alleen met een zeer lage vers grasopname dicht bij de stal.
  • Bloksgewijs naar buiten met draad dicht: dit kan alleen als er overcapaciteit is bij de robot, de robot staat immers minimaal 1-2 uur per blok stil. Het houdt het koppelgedrag erin. Sommige veehouders halen goed resultaten als de koeien hongerig naar buiten gaan en dan alleen grazen.
  1. Scherp management: door de bijvoeding in de stal af te stemmen op de hoeveelheid gras die beschikbaar is in de wei. Het vraagt van de melkveehouder om alert te zijn en mee te bewegen met de omstandigheden, grenzen te bewaken en tijdig te anticiperen op schommelingen in de melkproductie. Hoe meer gras je door je koeien zelf laat oogsten, hoe scherper je er bovenop moet zitten om in te spelen op het weer en het seizoen.
  1. Jongvee en weiden: koeien moeten grazen leren. Het beste is om deze training te verzorgen bij het jongvee. Door in een gestructureerde aanpak je jongvee te weiden bouwen ze tegelijk immuniteit op tegen wormbesmetting. Met goed getraind jongvee in de wei heb je een heel koeienleven plezier van goede grazers. Dit is extra belangrijk wanneer je met een robot weidt.

Meer ambitie

Heb je het weiden met een robot op orde maar heb je de ambitie om meer gras met Weidegang te oogsten loop dan onderstaande punten eens door om te kijken wat jij nog in je bedrijf kan inpassen:

  • Zo vroeg mogelijk starten: vroeg starten met weiden, bijvoorbeeld vanaf half april, is aan te raden voor iedereen. De Weidegang loopt het best in het voorjaar. Maar het kan nog eerder. Er zijn melkveehouders die de koeien al half maart in de wei hebben om het gras vanaf de start van de groei optimaal te benutten.
  • Meer gras onder je koeien brengen door de blokken die je dagelijks aanbiedt te vergroten.
  • Je infrastructuur op je huiskavel verbeteren, bijvoorbeeld door een kavel pad aan te leggen, zodat je koeien ook verder weg gelegen percelen kunnen weiden.
  • Overschakelen van Nieuw Nederlands Weiden naar strip grazen. Dat is meer werk maar stripgrazen is hèt systeem om met Weidegang de maximale hoeveelheid gras te oogsten (zoals de veehouder in het filmpje).

Voorbeeld: weiden met het stripgrazen-systeem (zie ook filmpje)

De ondernemer in het filmpje heeft gekozen voor het strip grazen-systeem met minimale bijvoeding, waarbij de koeien gedurende de dag 2 of 3 x naar een verse weide gaan. Door het stripgrazen is het afgepaste gras op zeker moment op en dan kunnen ze alleen via de robot naar de volgende weide. Dit kan met of zonder een periode in de stal, afhankelijk van het aandeel bijvoeding. Onderstaand schema is een voorbeeld waarbij de dieren ook nog een tijdje op stal staan. In het bedrijf in het filmpje wordt gewerkt met ABA/BAB gedurende 24 uur, omdat de koeien gedurende het hele seizoen 24 uur buiten zijn.

Afbeelding1.png

In Nieuw-Zeeland en Ierland wordt vaak gewerkt met een ABC systeem met de robots gewoon in de stal, waarbij de C weide vaak wat kleiner wordt gehouden en als nachtweide wordt gebruikt.

 Afbeelding2.png

Met dank aan Wim Honkoop en Bert Philipsen. 

Veel succes met het meer en beter weiden met een robot!

Groet, Projectteam Grip op Gras

Stichting Weidegang | +31 23 23 020 23 | Nieuwe Gracht 3, 2011 NB Haarlem | www.stichtingweidegang.nl |