Skip to main content

De Weideman: Stuur het jongvee lekker de wei in

Wat een nat voorjaar is het toch. Met  grote lokale verschillen. Er zijn melkveehouders die hun koeien al sinds begin april weiden. Anderen konden door nattigheid niet van start en vervolgens was het gras te lang om nog te gaan weiden. Gelukkig werd het begin mei droger en kon er al veel worden gemaaid, zodat nu smakelijk etgroen beschikbaar komt.

Het is al druk zat, met maaien en inkuilen, koeien weiden en misschien ben je of was je ook in de weer met mais, mest en kunstmest. Kom ik in alle hectiek met de vraag: heb jij je jongvee al buiten? Want als je tevreden graaskoeien wilt, die lekker in hun ritme blijven en de bek in het gras houden, dan moet je ze als kalf en pink goed opvoeden. Dat houdt in dat ze leren wat gras vreten is, dat een stroomdraad au doet en het water in de sloot nat is, dat je water drinkt uit een drinkbak. En niet onbelangrijk: ze bouwen tegelijk weerstand op tegen maag/darmwormen en longwormen. De beweging is sowieso goed voor ze.

Mijn vuistregel is: eerste snede binnen, jongvee naar buiten. Want nu heb je daar ruimte voor in je beweidingsschema, het gras groeit best. En als je nu niet start komt het er vaak ook niet meer van.

Overzicht houden is belangrijk, want je wilt zeker weten dat ze allemaal een goede immuniteit opbouwen tegen longwormen en maagdarmwormen. Daarom adviseer ik om de dieren die in hun eerste jaar buiten komen in een vaste groep te weiden en goed zicht te houden op de gezondheid. Deel het zo in, dat ze als groep in één keer naar buiten kunnen en je ze in het najaar weer binnen haalt, zonder wisselingen in de groep. Bij voorkeur dichtbij huis, zodat je ze vaak ziet. Het voelt wat tegenstrijdig, maar het is goed om ze te weiden op percelen waar vorig jaar of dit voorjaar de koeien liepen. Zo doen ze een lichte besmetting op om het immuunsysteem te trainen. Let op of ze gaan hoesten en laat een keer mest onderzoeken op wormeitjes. Op die manier hoef je pas ontwormingsmiddelen te gebruiken als het echt nodig is. 

Het mooie is: bouwen ze immuniteit op, dan is het gelijk voor hun hele leven geregeld. Met de pinken die voor het tweede jaar naar buiten gaan, kun je alle kanten op. Die kun je weiden op alle soorten gras en op percelen verder weg. Achter de koeien aan kan, in een natuurgebied kan en aan het eind van het jaar zijn het de ideale opvreters van herfstgras herfstgras. Alles goed, zolang je ze maar niet als weidebloter gaat gebruiken, want ze moeten wel lekker blijven groeien.

Veel succes met het opvoeden van je jongvee. En als je nog meer inspiratie nodig hebt kijk dan eens op www.stichtingweidegang.nl/jongvee. Daar staat een brochure met verschillende beweidingsschema’s voor jongvee en nog meer tips om je jongvee op te voeden tot degelijke graaskoeien!


We spreken elkaar,
de-Weideman-Def