Skip to main content

De Weideman: Investeer in kavelpaden voor driedubbel rendement

Heerlijk toch, zo’n super melkprijs ! 45 Cent per liter bij FrieslandCampina, nog zonder premies. 10 Cent meer dan vorig jaar. Afhankelijk van de omvang van je bedrijf komt er dan per maand vijf- tot tienduizend euro meer binnen als vorig jaar. Zonder dat je daar iets extra’s voor hoeft te doen. Wat ga je met dat geld doen?

Ik weet het, de kosten stijgen ook hard en er zijn ook achterstanden weg te werken, in wat voor vorm dan ook. Maar als je ruimte hebt, is mijn advies om vervolgens een buffer aan te leggen voor mindere tijden. Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat de melkprijs ook weer een keer omlaag kan. En als hij dan een tijdje in een dal blijft hangen, overleef je dat alleen moet voldoende vet op de botten.

Investeren in je bedrijf kan natuurlijk ook maar reken wel goed door waar je in investeert en wat het oplevert. Investeringen moeten op termijn je kosten verlagen, of de opbrengsten verhogen of beide.  En los van dat soort zakelijke afwegingen: investeren in je eigen bedrijf is gewoon erg leuk.

Mag ik dan een goed idee naar voren schuiven? Investeren in extra meters kavelpad is voor veel bedrijven een optie met een leuk rendement en niet alleen financieel. Met een betere ontsluiting van je huiskavel met kavelpaden kun je meer groen krachtvoer door de koeien zelf uit het land laten halen. Je kunt eerder weiden je kunt langer doorweiden en meer weiden op de verder gelegen percelen waar je nu misschien niet of weinig komt met de koeien.

Qua rendement kun je rekenen met vijf tot tien cent kostenvoordeel voor elke kilo drogestof vers gras die je met weiden oogst. En gezien de huidige eiwitprijzen kun je gerust met de bovenkant van deze range rekenen.

Maar een goed onderhouden kavelpad is ook goed voor de klauwen, en daarmee ook voor de mobiliteit van je koeien. En koeien die goed op hun poten staan geven makkelijker melk en gaan langer mee met alle voordelen van dien. Vergeet ook niet, dat de koeien minder vaak door de modder zeulen en daardoor schoner blijven. Dat werkt wel zo lekker in de melkstal!

Dus mijn advies: als je ze nog niet goed hebt liggen zet dan kavelpaden op je wensenlijstje. Het is een investering met driedubbel rendement.  

We spreken elkaar,

de Weideman Def