De Weideman: Wat is jou verbeterpotentieel?
Vers gras is goedkoop eiwitrijk krachtvoer. Daar kun je geld mee besparen met de huidige prijzen voor soja. En als de koeien het zelf uit de wei halen bespaar je ook op machine- en loonwerkkosten. Dat is het verdienmodel van vers gras, waar ik het vaak over heb. Maar weet jij eigenlijk wel hoeveel gras je op jouw bedrijf maximaal met weiden zou kunnen oogsten? En hoeveel je op dit moment van die potentie benut?
Kijk het maar eens na in je Kringloopwijzer. In de uitgebreide versie vind je op pagina zeven de hoeveelheid vers gras in het rantsoen van je koeien. Trek daar zonodig het gras dat je vers op stal voert, van af. Hoeveel gras je met weiden kan oogsten is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huiskavel. En als vuistregel voor de gemiddelde opbrengst van een hectare hou ik het op 10 ton drogestof. Dan is het sommetje vrij eenvoudig: deel de kilo’s gras die je met weiden geoogst hebt door de hectares huiskavel maal tienduizend kg. Dat is het aandeel gras dat je met weiden oogst van wat je had kunnen oogsten.
Waar kom je dan op? De gemiddelde melkveehouder met weidegang zit richting de 30 a 35%. Bedrijven met een relatief kleine huiskavel die met veel aandacht en inzet weiden, halen circa 70%. Die halen zoveel mogelijk op met weidegang en kuilen gras van de huiskavel zo min mogelijk in.
En 100% is natuurlijk onmogelijk, want je moet er altijd wel een keer een snede tussenuit maaien om fris etgroen aan te bieden. 70% is het het dubbele van wat de gemiddelde veehouder haalt. Als je dan rekent met een dubbeltje kostenvoordeel per kg drogestof gras (niet overdreven bij de huidige eiwitprijzen), dan is er per hectare huiskavel zo’n 400 euro meer te verdienen.
De luxe van een grote huiskavel kan een goede reden zijn dat je de 70% niet haalt. Heb je bijvoorbeeld minder dan 4 koeien per hectare huiskavel, vergelijk dan maar met 2500 kg gegraasd gras per koe als haalbare (top)prestatie. Reken maar eens uit hoeveel procent daarvan je nu binnen weet te halen met de koeien. Dan zie je meteen hoeveel potentie er nog is voor extra weidegang.
We spreken elkaar,