De Weideman: Met lekkere trek de wei in, kan echt

Je weet hoe ik erover denk: koeien stuur je niet de wei om te gaan liggen luibuizen. Ze moeten daar met de kop naar beneden aan het werk zijn, dat groene krachtvoer oogsten. Het recept daarvoor is ze met lekkere trek naar buiten sturen èn smakelijk gras aanbieden. Dan oogsten ze gemiddeld een kilogram drogestof per uur. In de eerste uren is dat zelfs nog meer.

Hoe je dat doet heb ik vaker verteld: twee uur voor ze naar buiten gaan mag het vreten voor het voerhek op zijn. Moeilijker is het niet. Nou hoor ik wel eens uit het veld, dat er een risico zou zijn op pensverzuring als koeien hongerig naar buiten gaan en zich vol vreten met dat energie èn eiwitrijke hapje dat er afgelopen april in de wei stond. Gezien de getallen: 200 gram suiker en 240 gram Ruw Eiwit, snap ik dat ook wel. En toch hoef je daar nou juist bij vers gras niet bang voor te zijn. Onderzoek in 2018 op Dairy Campus wees dat duidelijk uit: terwijl je bij opname van kuilvoer en krachtvoer de pH in de pens ziet zakken, is dat bij weidegang niet het geval!

Het is fascinerend om eens te kijken hoe dat zit. De eerste reden is dat de koeien in de wei rustiger vreten, omdat ze meer moeite doen voor een volle hap. Een tweede reden zit in het gras zelf: de celwanden zijn nog intact en het blad heeft een beschermend waslaagje. Hierdoor komen de suikers en andere voedingsstoffen langzaam vrij. dat zorgt voor nog een gunstig effect: koeien herkauwen het gras intensiever, waardoor ze meer speeksel aanmaken. Daar zit natrium bicarbonaat , wat buffert tegen zuurvorming. Wist je dat een koe gemiddeld maar liefst 200 liter speeksel produceert om de pens te bufferen? Dat natuurlijke mechanisme werkt bij vers gras dus extra goed.

Mijn korte samenvatting is: een koe is met zijn pens een bufferdier en zijn hele verteringsstelsel is erop ingericht om vers gras probleemloos te verwerken, ook als ze korte tijd niks te vreten kregen. Je kunt ze dus gerust met lekkere trek naar buiten sturen en je weidegang zal er een stuk beter door gaan lopen. Zorg dan ook wel dat ze in de wei goed vreten, want als ze door te weinig of onsmakelijk gras met veel trek binnen gaan, vreten ze daar rap veel kuilvoer en krachtvoer en dan kan het dus wel misgaan.

We spreken elkaar,

de Weideman Def