De Weideman: Hete zweterige dagen = siësta beweiden
Als je zelf buiten werkt en snel staat te zweten, dan weet je hoe laat het is: hittestress. Juist bij zweterig en vochtig weer. Dan voelt het ook voor de koeien al vanaf 22 ºC heel drukkend aan. Bij vochtige lucht begint het voor koeien vanaf 27 ºC echt onaangenaam te worden, terwijl dat bij droge lucht pas vanaf 35 ºC het geval is. Kortom, als je zelf loopt te zweten, moet je ook beter op je koeien letten!
Afgelopen zomers leerden we weer dat koeien zich echt niet meer prettig voelen in de volle zon. Steeds meer melkveehouders ontdekken dat de overstap naar ’s nachts weiden en overdag op stal dan een fijne oplossing is. Nog mooier is de variant waarbij je de koeien ’s morgens een blokje weidegang geeft en rond de middag weer op stal haalt, om ze ’s avonds na melken nog een keer een paar uur weidegang te geven. Van nature zijn dat ook de beste momenten voor koeien om te grazen. Het is ooit onderzocht op proefbedrijf De Marke, waar ze er de term ‘siëstabeweiden’ voor bedachten. Inmiddels passen ze het daar ook weer volop toe. Heel prettig voor de koeien, ze blijven als dank beter melk geven en je voorkomt kritische vragen.
Zorg ook voor plenzen fris drinkwater en extra smakelijk voer. Op een normale dag drinkt een koe al 100 liter water. Hoogproductieve dieren slurpen op een warme dag het dubbele naar binnen. Dat water moet schoon zijn en liefst niet te koud. Water van zo’n 20°C slobbert het lekkerst weg voor je koeien.
En smakelijk ruwvoer hapt natuurlijk het lekkerste weg. Op van die warme vochtige dagen hebben je koeien de neiging om wat minder ruwvoer te eten, maar wel hun portie krachtvoer. Dan trekt het rantsoen scheef en ligt pensverzuring op de loer. Juist daarom is siëstabeweiding zo’n aanrader. Het sluit goed aan bij hun natuurlijke gedrag. Uit onderzoek blijkt dat koeien flink meer gras vreten op de koele momenten van de dag: ’s ochtends en ’s avonds. Met gras in de pens zijn ze extra aan het herkauwen en dat zorgt weer voor speeksel en dus buffering.
Op stal is het daarnaast een goed idee om het rantsoen in twee keer te geven om het fris te houden en eventueel wat natriumbicarbonaat als buffer toe te voegen.
Een fijne zomer toegewenst!
We spreken elkaar,