De Weideman: Met vroeg weiden nu bonusvoordeel

Het wordt traditie: in maart schrijf ik een column met de oproep om vroeg te starten met weiden. Want van vroeg starten wordt iedereen blij: de koe, de boer en de burger. Om met de koe en de burger te beginnen: geen mooier moment als wanneer de koeien voor het eerst de wei in gaan en met de gekste bokkesprongen laten weten zien hoe levenslustig ze daarvan worden. Daar raken we de burgers recht mee in het hart. De koeiendans in het voorjaar is het grootste PR-moment voor onze sector geworden. Met die huppelende koeien in het frisse voorjaarsgras krijgt iedereen sympathie voor onze wereld van groene weiden, koeien en heerlijke zuivel.

Heb je eenmaal de koeien lekker vroeg in de wei, dan zit voor jou als melkveehouder alles mee. Er is niks smakelijkers en voedingsrijkers voor je koeien dan het frisse groene en malse voorjaarsgras. Je koeien gaan maar wat graag het weiland in en vreten daar als de beste. Met zo’n 1100 VEM is het dan ook gewoon groen krachtvoer, dus schrik maar niet als ze spontaan een litertje melk extra geven. Als klap op de vuurpijl zit er mooi eiwit in dat gras. Dat zet je zomaar om in een flinke besparing op eiwit in je bijvoeding. Vanaf dag één met weidegang kun je de soja-bijvoeding omlaag schroeven. Probeer dat dit jaar eens. Want door te besparen op die dure soja van dit moment haal je dat lekkere extra portie bonusvoordeel van vroeg starten weiden binnen!

En dus, maak vanaf nu regelmatig een ommetje door je gras en als het begint te groeien en het land heeft voldoende draagkracht, wees er als de kippen bij. Draagkracht testen doe je met de hak van je laars. Als je die met een plof in de grond zet, weet je hoever een koeienpoot gaat wegzakken. En is het gras frisgroen, dan is het aan de groei. Neem ook maar een schep mee om een flinke pol uit te scheppen. Zie je dan witte wortels, dan is het gras ontwaakt. Daarna hebben we nog maar een paar graadjes extra warmte nodig om het gras goed te laten groeien. Je kunt dan alvast beginnen met het uitrollen van de draadjes.

Ik wens jullie een prachtig weideseizoen. Het gaat weer beginnen!

We spreken elkaar,

de Weideman Def