De Weideman: Geld verdienen met de FarmWalk

Geld verdienen met de FarmWalk

Het is toch geen straf om met enige regelmaat door je weilanden te dwalen om je gras te inspecteren? Hoe gaat het met je Engels raaigras en andere vrienden zoals thimothee, beemdlangbloem en klaver? En waar moet je bijvoorbeeld de kweek of het ruw beemdgras, een keer onderhanden nemen? Zo’n rondje is niet alleen genieten van de frisse lucht en het prachtige landschap, het is ook keihard Euro’s verdienen.

Wat keer op keer blijkt is dat melkveehouders die hun graslandmanagement het best op orde hebben, het meeste geld verdienen. Recent ook weer cijfers van Alfa Accountants: de 25% best presterende melkveehouders besparen € 13.000 op voerkosten vergeleken met het gemiddelde. Ze halen wel zo’n 40% meer gras van een hectare (goed voor € 8.000,-) en hebben daarnaast lagere kosten (€ 5.000). Vooral de mechanisatiekosten zijn daarin een belangrijke factor. Ruwvoerwinning uitbesteden is vaak goedkoper dan zelfdoen omdat de machines voor zo’n 99% van de tijd op je erf staan weg te roesten. De tijd die je bespaart met uitbesteden kun je lucratief maken met het echte overzicht houden en denkwerk: ondermeer door regelmatig een FarmWalk te maken om je graslandmanagement (nog) beter in de vingers te krijgen.

En als je dan toch je weilanden grondig doorkruist, sla je vanzelf aan het nadenken hoe je je gras zo goed mogelijk kunt omzetten in melk. Goed inkuilen is daarbij een belangrijke sleutel. Van een goede kuil geven koeien makkelijker melk en er belanden minder voerresten van op de mesthoop. Maar uit recent onderzoek van Flynth wordt mijn stokpaardje bevestigt. Het is namelijk nóg lucratiever om minder in te kuilen en je koeien meer vers gras uit de wei te laten halen. Je bespaart daarmee niet alleen vijf tot tien cent per kilo drogestof aan bewerkingskosten. Vers gras heeft een geweldige voederwaarde: 1000 tot 1100 Vem in plaats van 900 Vem/kg ds. Met elke kilo vers gras die je extra in de koe weet te krijgen bespaar je gewoon een kilo krachtvoer zonder dat het ten koste gaat van je productie. Daarbij is de eiwitkwaliteit in vers gras beter dan die van graskuil, zodat je ook nog met een goedkopere brok kunt werken met minder (soja)eiwit.

Kansen genoeg om extra geld uit je gras te halen. En dat door met enige regelmaat al mijmerend over je percelen te kuieren. Veel plezier!

 We spreken elkaar,

de Weideman Def