Skip to main content

De Weideman: De zenuwen van de koning

 

19 april 2013


De zenuwen van de koning

Stempel-Def-V2
 
De nieuwe koning noemt zich liever geen Willem IV, ‘want die staat naast Bertha 43 in de wei’. Haha, zelfs voor Willem Alex zijn koeien in de wei vanzelfsprekend! Hoewel er meestal geen stieren meer tussen lopen…

Het koningskoppel heeft last van gezonde spanning en dat geldt ook voor mij. De kunstmest ligt erop, ze lopen een paar uur per dag buiten, ik heb mijn weide- en maaipercelen  in beeld, gaat het nu lukken? Het is elk voorjaar spannend. Maar ik zit niet zonder hulpmiddelen voor houvast.

De eerste is dat ik de snelheid van het doorweiden kan regelen met bijvoeren en het aantal uren buiten. Ik wil het graag rooien met de weidepercelen.

Ik haal zaterdagavond de piepschuimen schijf tevoorschijn en ga grashoogtes meten op vier percelen. Een schaalverdeling op je laars werkt ook, of een stokje met een maatverdeling. Volgende week nog eens. Per centimeter graslengte komt er  volgens de vuistregel 100 kg drogestof per hectare bij. Bij kort gras hou ik het op 80 en als het gras over de 16-17 centimeter gaat, reken ik met 110, 120. Voor meer precisie kun je de tabel erbij nemen (zie hieronder). grashoogtemeten2Zaterdagavond haal ik hem weer tevoorschijn: de piepschuimen schijf om grashoogte te meten

Mijn wekelijkse farmwalk-avond wordt de maandagavond.  Dan struin ik na melken over een vaste route door alle weidepercelen om te zien wat de kleur is, hoe het gras groeit en welke onkruiden het iets te goed doen. 

Komende week, als de nachttemperatuur boven de 6 graden blijft, is een prima moment voor een bespuiting. Let wel: sommige middelen hebben een wachttijd voor beweiding.

En last but not least: ik heb een ouderwetse graslandgebruikskalender aan de muur, waar ik met kleurtjes de bemesting, het weiden en maaien op registreer. Het kan ook zonder geknoei met stiften in een excel bestand op de pc. Met mijn kalender kan ik nog eens terughalen: waar ging het mis, waar ging het goed. Ik zeg maar zo, zonder vreselijk origineel te zijn: meten is weten en registreren is leren.
 
Tip: Als de koeien een tijdje buiten lopen nemen ze al vrij veel extra eiwit op. Dat kan er in het bijvoedingsrantsoen dus uit. Reken het maar eens door met je veevoedingsadviseur. 

tabel-drogestofopbrengst  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def