Skip to main content

De Weideman: Voederwaarde gras benutten = voerkosten verlagen

 

26 april 2013


Voederwaarde gras benutten = voerkosten verlagen

Stempel-Def-V2

Mijn stoere buurman Henk, waar ik als jochie op zaterdag kluste, stond een keer plots stil in een weiland en zei: ‘sssstt!’. Ik braaf naar de weidevogels luisteren. Zegt hij: ‘aj goed leustern, kun ie ’t grös heuren greuien.’ Als ik overal van dat mooie vette groene gras om me heen zie, fantaseer ik er, net als Henk, vanzelf een zacht geruis bij.

De grasgroei komt op gang en Zegveld heeft er de eerste harde cijfers over: Het is nog niet veel, maar tussen 12 en 19 april kwam er 23 kg ds per ha per dag bij. Ben benieuwd waar ik op uit kom als ik zaterdag weer meet. Toch zeker al het dubbele, schat ik? En wat voor gras! De koeien vreten het best en geven verrassend meer melk. Het eiwitgehalte in het gras is nog erg hoog maar daalt. Het suiker gehalte gaat juist omhoog. (zie www.grasmonitor.nl).

Die cijfers helpen om bewust aan knoppen te draaien. De koeien mogen een uurtje langer buiten sporten, ik schroef het eiwit in de bijvoeding wat omlaag door een paar kg meer maïs per koe te geven. Denk aan eiwitrijke brok en soja als je dat voert, dat kan echt omlaag. Gras benutten is voerkosten verlagen!

Als ik omkijk naar de eerste percelen ben ik blij met de groeitrappen. Het wordt spannend of ik er straks toch een maaiperceel bij moet pakken. Liever niet, want daar is het ruw eiwitgehalte hoger door de maaibemesting. Dan maar sneller terug op de eerste percelen.  

Meestal kan ik na 1 mei het eerste etgroen tevoorschijn maaien, maar dat zit er nu niet in. Zelfs als er een handvol gras staat op de beste percelen, laat ik me tegenhouden door die hoge eiwitgehaltes. Om de vinger aan de pols te houden laat ik komende week zelf een paar vers gras monsters nemen. Ben erg benieuwd of die ruw eiwit-meter die ze in VIC Zegveld en in Praktijknetwerk Arendsogen uitproberen wat voorstelt!

Tip: Hoe je stuurt in beweiding verschilt per systeem:
  • Stripweiden/Rantsoenweiden: sturen met aantal meters per koe per dag.
    • Afhankelijk van de gewenste opname en de graslengte. 
    • Vuistregel: bij 7,5 kg ds per dier per dag ca 50 m2 per koe per dag.
  • Omweiden met perceel op vaste maat: sturen met vaste grashoeveelheid.
    •  Bijvoeding en weide-uren afstemmen op de opname.
    • De geplande omloop snelheid (aantal dagen voor dat je rond bent) niet verhogen maar gelijkhouden door bijvoeding.  
  • Standweiden: sturen op gelijkblijvende grashoogte, 10-11 cm.
    • Koeien vreten de dagelijkse bijgroei. 
    • Varieer in weide-uren, bijvoeding en oppervlakte van het blok om de grasgroei erin te houden. 
koepad3 

Tip: Ik heb de loonwerker het koepad laten vegen met een rolbezem. Zo’n ding doet wonderen! Ik baal altijd van koeien die kreupelen door steentjes in de klauwen, dit scheelt vast een paar gevallen. Verder neem ik op mijn Farmwalk een briefje mee en ga noteren wat ik aan hekken, rasters en drinkbakken te klussen heb. Daar moet ik maar eens een halve dag veldwerk tegenaan gooien.



 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def