Skip to main content

De Weideman: De derde ronde

 

21 augustus 2015


De derde ronde



Stempel-Def-V2

Wat een gekke week eigenlijk. Afgelopen weekend vielen er bakken regen en een paar dagen later wordt er weer vrolijk gras gemaaid en ingekuild bij heerlijk zonnig weer. Het water kon dan ook meestal makkelijk weg in de droge bodem.

En nu er weer vocht genoeg is, gaat het gras nog even lekker aan de groei. Prettig, want het werd op veel plaatsen moeilijk om voldoende schoon gras aan te bieden.
Zorg dat je die extra groei niet meteen opmaakt, maar laat voldoende groeien om weer een paar percelen te kunnen maaien. Wat er daarna groeit wordt vele malen beter opgegeten dan wat er nu staat met weiderest en bloeiende grassprieten.
Voer dus als het nodig is nog wat ruim bij en budgetteer je weidegras. Met vers etgroen en regelmatig maaien kun je het nazomer- en herfstgras nog fantastisch benutten.

Je merkt langzamerhand dat de natuur wat verandert. De dagen worden korter, de nachten zijn nog warm en dat levert slapper gras op. ’s Ochtens is er meer dauw en dat verhoogt de kans op kroonroest. We gaan door naar de derde ronde in de beweiding. Met najaarsgras waar nog veel voederwaarde in zit, maar wat toch wat minder smakelijk is voor de koeien en vaker nattig weer, waar ze niet enthousiast over zijn.

In de derde ronde draait het vooral om twee dingen: verse weides ‘organiseren’ en de productie op peil houden met een goede aanvulling. Voor verse weides moet je af en toe maaien. En om daar ruimte voor te krijgen zal je wat meer moeten bijvoeren. Hou als vuistregel aan dat je tussen nu en eind september elk perceel één keer kunt maaien (vijf weken groei) en één keer kunt weiden (drie weken groei).
En stel je inschaar- en maaimomenten bij: je weidt en maait bij iets kortere graslengtes dan in de rest van het weideseizoen. Met mijn vuistregel kun je uitrekenen hoeveel oppervlakte per dag je dan nog hebt voor weiden. Volg goed hoeveel er staat (Farmwalk!) en vul het tekort aan met bijvoeding. Ook weer op maat, anders eindig je in oktober met een grasoverschot dat je niet meer voor melk kunt benutten.

Wat er na maaien nog groeit is goedkoop groeiend weidegras waar je melk van krijgt. In de grafiek hieronder zie je het verschil tussen koeien in ‘gewoon’ weidegras en koeien die voortdurend vers etgroen voor de bek kregen. En zie: schoon gras levert duidelijk meer kilogrammen vet en eiwit!

Verloop in FPCM in herfst (Zegveld)
20150821 fpcm
Verloop melkproductie op herfstgras op Zegveld uit 1990. Vooral de lijn ‘etgroen’
presteert goed. Start vanaf 1 juli.

Tip: Moet je nog drijfmest aanwenden, doe dat dan met maximaal 15 kuub per hectare en op percelen die je nog kunt maaien. Op percelen die je na maaien gaat weiden gebruik je liever zo’n 50 kg KAS, dat leidt tot jong vers gras en heeft minder nawerking. Kortere daglengtes en minder zon, kunnen er samen voor zorgen dat een deel van de opgenomen stikstof niet wordt omgezet in verteerbaar eiwit.

20150821 ridderzuring
Het najaar is een prima tijd voor een onkruidbestrijding, onder andere tegen ridderzuring. Het sap stroomt in deze periode van het jaar naar de wortels en de bespuiting kost minder grasgroei dan in het voorjaar. Het advies is om dan te spuiten op een droog en voldoende ontwikkeld gewas dat in de groei is. Er zijn diverse geschikte middelen voor. Let op bij aanwezigheid van klavers: dan is de middelenkeuze beperkt. Let ook op de wettelijke wachttijd van het toegepaste middel.

20150821 Meetnet
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL,CAH Vilentum, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld

Kortere dagen en wisselvallig weer vorige week zorgen voor een lager suikergehalte in het gras. Het is dus minder smakelijk. En voor een goed inkuilresultaat is dit suikergehalte aan de lage kant, dus wat hulp van een inkuilmiddel is geen overbodige luxe.  De bodemtemperatuur is hoger dan de buitentemperatuur, wat er samen met genoeg vocht voor zorgt dat er veel stikstof vrij komt uit mineralisatie. Het Ruw Eiwitgehalte in het gras blijft dus wel op peil. Een goede eiwitvoorziening hangt nu dus het meest af van een goede grasopname: zorg dus voor frisse weides, zie mijn tips hierboven!
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL