Skip to main content

De Weideman: Automatisme



14 augustus 2015


Automatisme



Stempel-Def-V2
Komt er een melkrobot op het bedrijf dan worden de koeien jaarrond op stal gehouden, iedereen kent hier wel een voorbeeld van. Maar dit beeld is duidelijk aan het kantelen. Een grote groep veehouders pakt na enige jaren opstallen het weiden weer op, geprikkeld door de weidepremie én geïnspireerd door voorbeelden die laten zien dat het echt heel goed kan.

In het project Robot & Weiden zijn maar liefst 450 melkveehouders deelnemer geworden die, verdeeld over drie netwerken, van elkaar leren. Het grootste deel doet samen regelmatig de Farmwalk en een klein groepje richt zich op het samenspel met accountants, dierenarts en (veevoer)adviseurs, omdat je het niet alleen kunt. Tenslotte zijn er ook 50 veehouders in de weer om de kennis van praktijk en wetenschap te vertalen in lessen en concepten voor andere veehouders die willen weiden bij de robot. Eind dit jaar zijn de uitkomsten voor iedereen beschikbaar!

Een tipje van de sluier wil ik als Weideman wel oplichten. Het maakt veel uit hoe groot je huiskavel is en hoeveel vers gras je de koeien buiten wilt laten opnemen:
  • Is dat meer dan de helft van de ruwvoeropname, dus meer dan 8 kg drogestof, dan is stripgrazen, A/B weiden, rantsoen weiden of snel omweiden een must.
  • Ligt je streven lager dan 8 kg drogestof per dag, dan zijn die systemen nog steeds geschikt, maar ligt het meer voor de hand om aan standweiden of roterend standweiden te denken. Het laatste systeem is vooral bij robotbedrijven in opkomst, omdat de dieren elke dag vers gras krijgen. En vers gras is dé trigger om de dieren naar het land te lokken, daar lopen ze op. 
Ben je melkveehouder met een robot en overweeg je (weer) te gaan weiden, ga dan vooral kijken bij collega’s met ervaring. Want zien is geloven!


Tenslotte nog een rijtje algemene tips die inmiddels zijn verzameld:
  • Kies, en ontwikkel, je eigen systeem dat past bij jouw situatie
  • Vloeiende en rechte looplijnen en ruimte voor koeien om elkaar te passeren
  • Veel vers gras in de koeien vraagt sturing via de robot of via een weide selectiepoort
  • Het aantal melkingen mag bij weidegang best wat lager zijn (<0.3-0.4) zonder dat het melk kost. Mits het gemiddelde boven 2.3 blijft en alle koeien minimaal 2 keer gemolken worden.
  •  Iedere dag het zelfde ritme en tijden aanhouden voor zowel op stal, voeren en in de wei is essentieel
  •  Vers weidegras in de koe = minder bijvoeren op stal = lege voerbak voor ze naar buiten gaan.
  • Robot en weiden is een vrije keuze systeem: dieren moeten opgevoed en getraind worden, van jong af aan.

20150814 Lely1
20150814 Lely2Bron: Lely bedrijven in Robot & Weiden in 2014

Tip: Ga je weideresten maaien of bloten? Echt vergelijkend onderzoek is daar niet over… In het verleden maaiden we kort, op 5,5 cm en met de bloter op 7 cm. Tegenwoordig staat de maaier ook op 7 cm, omwille van een betere hergroei.
Met veel maaiers gaat het verwijderen van bossen en weiderest eigenlijk nog beter dan met de bloter, althans de hergroei in oude bossen lijkt beter. Zeker nu hier een daar de eerste echte kroonroest plekken de kop op steken is maaien en afvoeren (of voederwinning) nodig. Anders zal de roest zich in de oudere bossen snel uitbreiden. En dat gras lusten de koeien écht niet.


20150814 Kweekplekken
Kweekplekken en open plekken houd je onder controle door intensief beweiden. Anders wordt het ‘probleem’ meestal groter. In de planning van maaien en weiden kun je hier nog wat extra rekening mee houden. Soms een keer extra afweiden met jongvee.

 
20150814 Meetnet
-- geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, CAH Vilentum, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld

Ondanks de mooie weersomstandigheden van afgelopen week is de gemiddelde grasgroei op veel plaatsen lager dan vorige week. Dit betekent dat de koeien eerder omgeweid moeten worden, of de oppervlakte die dagelijks wordt aangeboden verhogen om voldoende gras voor de koeien beschikbaar te hebben.

De voederwaarde van het gras ligt momenteel vrijwel overal onder de 1000 VEM/kg ds. Door tijdig bossen te maaien daalt de voederwaarde niet verder en blijft het gras smakelijk. Het ruw eiwit en suikergehalte in het gras blijven op peil, maar er zijn uitschieters omlaag. Een ruw eiwitgehalte van 142 g/kg in combinatie met een hoog suikergehalte in het gras is voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk.

  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL