Skip to main content

De Weideman: Trek je (mest)plan

 

12 juli 2013


Trek je (mest)plan


Stempel-Def-V2

Hoe lang is dat geleden: anderhalve week prachtig zomerweer aan één stuk, om eerst te kuilen, dan nog wat te hooien voor de kalveren en dan ook nog een paar dagen over om daar (af en toe) in de hangmat van na te genieten! Ik kan het jullie nog gekker vertellen. Ik schrijf dit in mijn hangmat priegelig op mijn smartphone, op ideeën gebracht door de lucht van mestmixende buurman Gert.

Het melkt makkelijk en het melkt lekker met dit weer, maar een vakman blijft op het juiste moment scherp. Ik zie veel doorgeschoten percelen die nog wel een maaibeurt kunnen gebruiken. Percelen ook die na meerdere keren weiden echt een portie mest nodig hebben. En hoe zit het met de voorraad mest in de put en kunstmest in de silo? Hoe gaan we dat verdelen tot september? Kwestie van voorraad inventariseren en een planning maken.

Bijvoorbeeld zoals Gert: Heeft nog ruim 800 ton mest in de put, want hij reed op zijn 40 hectare eigenlijk iets te weinig mest uit en gebruikte wel ruim kunstmest. Hij mag dit seizoen nog 51 kg N per hectare gebruiken (190 kg KAS). Gert heb ik geadviseerd de resterende kunstmest over juli en augustus te verdelen, zodat het niet ineens op is. In juli 100 kg KAS per hectare, de rest in augustus. De vrij dikke mest (Gert heeft te weinig gemixt) heeft een paar honderd kuub water erbij nodig, om het uit te rijden zonder schade. Ik heb voorgesteld 25 ton mest en water (17 mest, 8 water) en 100 kg KAS te geven op maaipercelen en 15 ton mest (10 mest, 5 water) en 50 kg KAS op weidepercele. Liever gebruik je geen dierlijke mest op weidepercelen, maar ja, het moet wel op. Dan maar met een portie water extra. Doe je het zonder mest, dan 75 kg KAS voor weiden.

Bij Gert is het niet meer haalbaar om alle mest voor 1 augustus te gebruiken, maar dat is in het algemeen wel mijn advies. De kunstmest kun je het beste zo verdelen dat je wat overhoudt voor begin september, om smakelijk gras te houden met een minimum aan roest in het najaar. 


Tip: Vooral op lichtere gronden is Kali in de loop van de zomer een aandachtspunt. Een aparte gift of een combinatie met bijv KAS is mogelijk. Op percelen waar kali laag is, waar veel maaisneden gras vanaf zijn gehaald en/of waar minder drijfmest komt, is steeds vaker een Kali aanvulling nodig. Kali is belangrijk voor de vitaliteit van het gras en daarmee voor de groei. Een lichtere kleur over een perceel kan in deze tijd van het jaar wijzen op een Kalitekort. Zie verder www.bemestingsadvies.nl

Grasgroei: Met het mooie weer is er weer veel gras gegroeid afgelopen week. Zonder neerslag begint het op zand al wel droog te worden. De grasgroei gemeten op Zegveld en andere bedrijven in die regio was afgelopen week gemiddeld 73 kg ds/ha per dag. Vorige week gaf ik een veel te lage groei door, maar dat was een rekenfout (ik had last van de warmte zeker!). Het had gemiddeld 87 kg ds/dag moeten zijn, vrij hoog voor gemiddeld korte en lange percelen. We zien het ureum oplopen door hogere bodemtemperaturen en daarmee de hogere nalevering uit bodem en dierlijke mest.  


mestuitrijden 
Twee keer mestuitrijden: links teveel bovenop het gras, rechts goed. Gebruik water in de mest, of regen het in, om afsterven van gras en minder smakelijkheid te voorkomen. Of 1 cm in de grond werken als dat lukt. 
  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def