Skip to main content

De Weideman: Holle zode, dunne melk

 

6 september 2013


Holle zode, dunne melk



Stempel-Def-V2
Gisteravond genoot ik in mijn hangmat van een unieke zomeravond op 5 september – inclusief uitzicht op tevreden, grazende koeien. De derde helft begint toch heerlijk!
Denk je nu: wat kletst die vent, ik baal van lage vet- en eiwitgehaltes in de melk? Troost je, je bent niet de enige.

Zowel weidekoeien als koeien die op stal blijven produceren momenteel wat dunnere melk. We melken fors meer en al die extra liters zorgen voor verdunning. Verder eten de koeien bij warmte minder ruwvoer en dat is met zijn celwanden de basis voor het vetgehalte. Tenslotte is de kwaliteit van het weidegras aanzienlijk minder dan vorig jaar (zie www.grasmonitor.com). Hierdoor lagere energieopnames, en minder eiwit in de koe.

Het weiden in de 'derde helft' gaat nu meestal soepel. Wees erop bedacht dat we straks onverhoeds in de herfst belanden. Het gras heeft nu al minder te bieden, gaat holler staan en is minder smakelijk. Bij regenachtig weer daalt de opname nog verder. Mijn herfst-vuistregel is dat de opname 20% lager is. Ga uit van ongeveer 0,8 kg drogestof/ uur in plaats van gemiddeld 1 kg ds per uur. De dieren moeten langer weiden en meer lopen om dezelfde hoeveelheid gras op te nemen.
Als het weer omslaat krijgen nieuwmelkte dieren het daar als eerste moeilijk mee. Die kun je dan beter niet meer dag en nacht weiden. Geef ze de kans om 's avonds goed bij te eten en het nodige krachtvoer op te nemen. De oudmelkte dieren kunnen juist nog een tijdje hun drogestof uit weidegras halen. Lukt het niet om een splitsing te maken tussen oudmelkten en nieuwmelkten, richt je dan qua voeding op de nieuwmelkte dieren.

Meer bijvoeren maakt wellicht aanpassing van de rantsoensamenstelling nodig. Als het weidegrasaandeel daalt, moet het eiwitgehalte in de bijvoeding omhoog. Zorg daarom dat het nachtrantsoen minimaal 140 g ruw eiwit bevat. Zo maak je nog goed gebruik van het graseiwit en blijven de voerkosten laag.

130906 grasgroei
In de herfst moeten koeien langer weiden en meer lopen om voldoende gras op te nemen. Nieuwmelkte dieren krijgen het daar als eerste moeilijk mee.
Tip: Kijk nog eens in de grond. Juist nu het zo droog is zie je veel verschillen in het land. Vaak veroorzaakt door verschillen in beworteling of samenstelling van de ondergrond. Neem de spa nog eens mee en probeer (als dat lukt), één of twee steken diep, te zien hoe het met de beworteling en de bodemstructuur staat.
Grasgroei: Afgelopen week bleef de grasgroei op de veengrond op Zegveld hoog met 43 kg ds per dag per ha (in de week tot 31 augustus). Dat is erg hoog voor de tijd van het jaar en de droge omstandigheden. Het is oneerlijk verdeeld: op veel droge (zand) gronden is de groei zonder beregening net zoveel als op de erfverharding :-)

130906 neerslagtekort
De zwarte lijn geeft aan dat het neerslagtekort tot en met september nog toeneemt en inmiddels 200 mm bedraagt. Er is dus tussen 1 april en 1 september 200 mm meer verdampt dan er aan regen is gevallen: een goede maat voor droogte. Bron: KNMI.
  
  
We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def