Skip to main content

De Weideman: Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan



4 april 2014


Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan



Stempel-Def-V2
Wat een fantastische voorjaarsweek is dit! Je kunt het gras horen groeien. Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan: elke kg vers gras die de koeien zelf ophalen bespaart je 5 tot 10 cent per kg ds.
Loop ook weer niet te hard van stapel, maar gun de koeien een aanpassingstijd van zo'n twee weken. Ze moeten eerst weer leren weiden en de vertering in de pens moet zich langzaam aanpassen. Begin met een paar uur weiden en doe er elke dag een uurtje bij. Deze week de eerste cijfers van vers gras: gemiddeld zit er nu 1036 VEM in een kg ds en 245 g ruw eiwit. Het suikergehalte is 135 g/kg ds. Met dank aan veel zon en warme nachten staat er krachtvoer in de wei! Het zijn overigens redelijk normale cijfers voor de tijd van het jaar.
Gezien de hoge kwaliteit van het gras kan de krachtvoergift al snel 1 à 2 kg omlaag. De bijvoeding aan het voerhek kun je eerst grotendeels gelijk houden, maar haal er wel wat eiwit uit. Het blijft belangrijk om het vluchtige, struktuurarme gras tegenwicht te bieden met bijvoorbeeld grove en droge voordroogkuil, snijmaïs en/of hooi.
Vergeet de voercomputer niet. Nu de koeien minder binnen komen, kunnen ze het voertegoed van de periodes overdag niet benutten. Zet de computer op de zomerstand, dan krijgen ze toch de kans om het op te nemen.
Verder is het van belang om goed naar je dieren te kijken, ze laten zelf zien of de overgang een beetje soepel gaat. Normaal zie je zo'n 70 herkauwbewegingen per minuut. Is dat veel lager, dan zit een koe dicht tegen pensverzuring aan. Te weinig struktuur herken je verder aan een veel lager vetgehalte in de melk. Wordt je getrakteerd op uitbundig schijtende koeien, dan gaat er teveel jong gras te snel door het maagdarmkanaal. En een hoog ureumgetal wijst op eiwitovermaat of energietekort. Bijsturen doe je vooral met de bijvoeding: vers, smakelijk, struktuur- en energierijk.
140404 Koeien-in-de-wei
Wat een plaatje, niet! In de eerste week buiten moeten de koeien en vooral de pens wennen aan het gras. Maar wat er momenteel in het land groeit is buitengewoon smakelijk krachtvoer, dat vreten ze gretig. Zorg dus voor een geleidelijke omschakeling!
Tip: Voorkom bij omweiden beweidingsverliezen door uw koeien maximaal twee dagen op hetzelfde perceel te weiden. Te lang weiden in hetzelfde perceel kost grasopname en dus melk. Vlot omweiden is ook nodig om voldoende percelen 'kaal' te maken, zodat je groeitrappen krijgt en dus beweidingsruimte houdt. Het gras groei immers al erg hard. Vuistregel voor perceelsgrootte: bij overdag weiden 50 m2 per koe per dag, dus voor 100 koeien 0,5 ha per dag en 1 ha voor 2 dagen.
140404 bodemtemp-grasgroei
Veel zon en warme nachten lieten de bodemtemperatuur flink oplopen en de grasgroei kwam daardoor echt op gang. Gemiddeld kwam er 20 – 40 kg ds per hectare bij op percelen met kort gras. Waar meer gewas stond kan die groei wel dubbel zo hard gaan: gras groeit uit gras. Het plaatje verschilt nog behoorlijk per regio.
 
We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def