Skip to main content

De Weideman: Ga niet aan de zwabber




6 maart 2015


Ga niet aan de zwabber



Stempel-Def-V2
Deelnemers aan Dynamisch Weiden hebben in de looptijd van het project het weiden veel beter onder de knie gekregen. Eén van hun gezamenlijke ervaringen: goed weiden is een leertraject van drie jaar. “Leren beweiden doe je buiten in het grasland. Door veel te kijken. Zowel vooruit als achteruit. Kijken, plannen, uitvoeren, evalueren en weer bijsturen”, zo kreeg ik mee op de afsluitende bijeenkomst.

Eén van de lessen uit Dynamisch Weiden is dat je pas succesvol gaat weiden als dat een onderdeel is van je bedrijfsstrategie. Je doet het er niet even een beetje bij, je moet je bedrijf en je (denk)werk er helemaal op inrichten. Zo is het in de aanloop naar het weideseizoen belangrijk een goede keuze te maken of je gaat omweiden of standweiden. Hou je daar vervolgens consequent aan. Eén ding wordt nogal eens vergeten als succesfactor: de perceelsindeling. Bij omweiden is twee dagen op een perceel een goede norm. Vaak zijn (enkele) percelen groter en kan het koppel daar makkelijk een paar dagen langer lopen. Dan ga je aan de zwabber met je planning.

Je maakt het systeem simpel en overzichtelijk als je 25 percelen hebt met de goede maat voor twee dagen weiden. Alle percelen ongeveer even groot. Bij 100 koeien en beperkt weiden rekent het makkelijk: Stel dat je 30 ha hebt, dan is met 25 percelen de maat 1,2 hectare per perceel. Met 25 percelen voor twee dagen kun je in de zomer of nazomer desnoods een periode van 50 dagen overbruggen. Meestal is de hergroei natuurlijk sneller en kun je een deel benutten voor maaien om weer verse weidesnedes te produceren.

Kies je voor standweiden, dan heb je bij 30 ha huiskavel voor 100 melkkoeien een blok van 10 hectare nodig, waar ze drie weken weiden. Zorg dat het gras op lengte blijft, 9-11 cm. De andere blokken maai je in twee fasen en daar heb je opvolgend weer een schone weide voor nog eens 3 weken.

Voor beide systemen geldt: kies er voor, hou het consequent vol, ga niet aan de zwabber.
20150306 omweiden standweiden
Kies vooraf welk systeem je gaat volgen en hou dat consequent vol. Ga je tweedaags omweiden of standweiden? Kijk ook hier voor een uitgebreider overzicht van de systemen.

Tip: Werk alvast aan de juiste bandenspanning voor de trekker en de mesttank. Maximaal 1 bar druk erin en liever nog minder. Kijk voor de mogelijkheden naar de bandenspanningstabellen. Spreek ook met je loonwerker af dat hij aandacht heeft voor de juiste bandenspanning voor de laagst mogelijke bodemdruk. De kunstmeststrooier klaar zetten en een keer afdraaien voor de juiste hoeveelheden is ook onderdeel van de voorbereiding.
20150306 tip

20150306 meetnet
In het Noorden en Oosten daalde de bodemtemperatuur afgelopen week door de koude nachten. Vergeleken met vorig jaar is de bodemtemperatuur 3 oC lager. Hier en daar zien we de kleur van het gras achteruit gaan. Komend weekend en week beloven hogere temperaturen. Het is op veel plaatsen nog erg nat. Laat je niet door voorjaarstemperaturen verleiden, ga pas rijden als het echt kan. De bodemtemperatuur geeft al helemaal geen reden voor haast.
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL