Skip to main content

De Weideman: Kunstmest-eiwitopvliegers voorkomen

De prijs van kunstmest is weer een beetje terug op aarde, maar mijn advies blijft om er wat zuinig en precies mee om te springen. Al was het maar omdat je zo fijn de kwaliteit van je weidegras ermee kunt sturen. Wees zuinig nu, dan hou je nog wat over om het later in het seizoen te gebruiken. Vaker een klein beetje doet wonderen. Het houdt je gras fris aan de groei en daarmee smakelijk. Dus beter dat, dan voor het gemak een grote mep in één keer.

Goed te weten dat die kunstmest heel snel werkt op het eiwitgehalte in gras. Geef je een flinke portie in één keer en er is genoeg vocht, dan schiet een paar dagen later de hoeveelheid ruw eiwit omhoog. In een paar weken daalt het weer. Zo’n kunstmest-eiwitopvlieger is niet zelden de oorzaak van een piek in ureumgehalte in de tankmelk. Wees er vooral op verdacht als je gestrooid hebt bij standweiden of Nieuw Nederlands Weiden. Een wat brave stabiele hoeveelheid ruw eiwit in je gras is beter, ook bij omweiden trouwens.

De bemestingsgeleerden hebben er over nagedacht en hebben een simpele en doeltreffende oplossing bedacht. In plaats van de kunstmest voor 4 – 6 weken weideplatform (bij Nieuw Nederlands Weiden) in één keer te strooien, doe je elke drie weken een kleine portie. En dan bedoel ik ook echt klein, zo’n 50 tot 75 kg KAS. Het kan zijn dat je wat kruipolie en brute kracht nodig hebt om de schuif naar die zuinige stand te krijgen, maar het kan echt! Voor het werk hoef je het niet te laten. Eens in de twee, drie weken rijdt je een rondje met je strooier over je beweidingsplatform, uiteraard als de koeien er even niet zijn. Je zal verbluft staan wat er voor terug krijgt.  

Voor de juiste hoeveelheden per strooibeurt vind je alle informatie op internet: edepot.wur.nl/521002. Er is voor elke variant en elke grondsoort een schema gemaakt waarmee je precies weet wanneer je wat moet strooien om goed uit te komen. Alles nagerekend voor de groei van je gras en de nawerking van je drijfmest. Makkelijker kunnen ze het toch niet maken!

We spreken elkaar,

 de Weideman Def