Skip to main content

De Weideman: Architectuur van de beweiding

Nog maar anderhalve maand, dan staat er weer gras en mogen de koeien de wei in! Mooi moment om alvast goed te kijken naar je ‘architectuur van de beweiding’, zoals de Vlamingen het mooi zeggen. Wat valt er nog te sleutelen aan die architectuur om de koeien zelf optimaal het groene krachtvoer te laten oogsten?

Zijn er bijvoorbeeld (uit)hoeken van je huiskavel die je nog niet voor weidegang benut. Kun je die er bijaan trekken met hulp van een dam, brug of oversteek met veerooster? Want hoe meer gras je onder de koeien hebt, hoe meer kostenvoordeel van rechtstreeks geoogst gras. En in periodes met lagere grasgroei komt het ook van pas, want dan kun je makkelijker schakelen. Mogelijk heb je zelfs al de luxe van een grote huiskavel, maar ben je geremd om ze helemaal naar achteren te sturen. Probeer het toch eens uit! Koeienlijven zijn ervoor gemaakt om rustig een kilometer of verder naar een wei te sjokken, ze kunnen grotere afstanden aan dan je vaak denkt. 

Het tweede onderdeel in de architectuur is de perceelsindeling. Voor Nieuw Nederlands Weiden is daarbij de gouden tip: deel je weideplatform op in percelen van gelijke grootte. Heb je dat eenmaal voor elkaar, dan is weidegang voor jou en je koeien elke dag hetzelfde. Dat brengt je rust, regelmaat en overzicht. De koeien hebben elke dag ongeveer evenveel gras voor de bek en gaan er graag naartoe, want het is vers. Goed voor netjes afweiden en een stabiele melkproductie. Voor de koeien maakt het niet uit of een perceel keurig rechthoekig is of puntvormig, L-vormig, Z-vormig, wat dan ook. Met een flexibel draadje deel je een perceel vanuit de dam schuin in tweeën, of je voegt een deel van een groot perceel toe aan een kleiner perceel. Zo is er altijd een mouw aan te passen.

Ten slotte de route voor de koeien. Loop die route zelf alvast een keer bijlangs. Zijn er hindernissen zoals laaghangende takken of een versmalling, kun je ergens met aanvullende verharding een goede verbetering fiksen, valt er een haakse bocht aan te passen? Denk ook aan je eigen werkgemak: kruisingen met trekkerwerk kun je misschien opheffen, hoef je nooit meer af te stappen om een draadje open en dicht te doen. Succes, je hebt er een heel weideseizoen plezier van!

We spreken elkaar,
  de Weideman Def