Skip to main content

De Weideman: Profiteer van elke hap groen goud

Zoals jullie weten ben ik een groot voorstander van vroeg starten met weiden. Ik kan er lyrisch over worden. Want als je er echt op tijd bij bent, maak je meteen groeitrappen en gaat het gewoon lekker lopen. Het gras is smakelijk, voedingsrijk en vlot verteerbaar, zodat je koeien er spontaan een litertje per dag meer van geven. Er is ook geen betere PR voor de sector dan grazende koeien in het voorjaarszonnetje.

Een voordeel springt er dit jaar bovenuit: het verse gras is je goedkoopste eiwitbron. Met de huidige topprijzen voor eiwit, is het verse gras in de wei niks minder dan groen goud, waar je geen hap van wilt missen. Elke kilogram drogestof uit vers gras die ze zelf ophalen, heeft 40 gram meer DVE dan je kuilgras en daarmee bespaar je éénzesde kg soja. En dat is wat ze opnemen in één uur weidegang! Dat zie je terug in je portemonnee, vooral als je meteen minder eiwit bijvoert als je koeien de wei in gaan.

Voor de veehouders die nog graag de eerste snede eerst volledig maaien een extra prikkel om het eens anders te doen en de koeien dit gras in april zelf op te laten halen. Wees gewaarschuwd: als je eenmaal ervaart hoe lekker weiden in het voorjaar loopt wil je niet meer terug… De extra kuil hoef je niet te missen, want je stalperiode wordt een maand korter. En bij vroeg starten met weiden hoef je nooit in te zitten over de vraag of je voldoende weidedagen haalt, dat is wel zo relaxed. Ik zie wel eens wat stress, als het door teveel nattigheid of juist droogte moeilijk werd om voor 15 juni goed van start te zijn of de 120 dagen te halen. Daar heb je dan ook nooit meer last van.

Om vroeg te beginnen, moet je tijdig in de startblokken staan. Kijk elke week goed hoe het gras erbij staat, anders wordt je nog verrast. Neem een schep mee en zie je dan witte wortels, dan is het gras actief aan de groei. Daarna is er alleen wat temperatuur nodig om het gras te laten groeien. Je kunt de draadjes alvast weer straktrekken en alle stroomverbindingen nalopen. Als je met de hakkenproef vaststelt dat de zode de koeienhoeven kan dragen, gooi je de staldeuren open. Veel plezier en succes. Ik wens jullie een schitterend weideseizoen toe!

We spreken elkaar, 

de Weideman Def