Skip to main content

De Weideman: Kansen om nóg meer werk aan de koeien over te laten

Kansen om nóg meer werk aan de koeien over te laten

De tijd raast voort, het is alweer eind september. Als we dit zachte nazomerweer nog een tijdje houden, weiden de koeien heerlijk door en kunnen ze het kostbare eiwit-van-eigen-bodem zelf uit de wei halen.

Het is een mooi moment om terug te kijken op het weideseizoen totnutoe. Wat ging bij jou goed en wat zou je anders aanpakken, met de wijsheid achteraf? Je hebt nu nog scherp voor ogen hoe het ging, over een half jaar is dat al verder weggezakt.

Mij vallen drie dingen op. Ten eerste die typisch Nederlandse zomer waar gras voor gemaakt is. Niet te warm, af en toe een bui, het bleef maar groeien! De sleufsilo’s zijn dan ook weer goed gevuld. Het tweede waar ik blij van word, is dat je overal hoort en ziet dat vers gras helemaal terug is in de schijnwerpers. Daar hebben jullie deze zomer al heel wat dure soja en krachtvoer mee uitgespaard! En het laatste wat mij opviel is de manier waarop de superieure kwaliteit van vers gras benut wordt.  Waar de één ervoor kiest om zijn koeien zelf het gras te laten ophalen, kiest de ander voor investeren in dure machines om het gras met zomerstalvoeren naar de koeien te brengen.

Nou heeft ook niet iedereen de keuze. Heb je een krappe huiskavel dan ben je wellicht tot de trekker veroordeeld. Maar bij de meeste melkveehouders zie ik nog volop kansen om nog wat meer werk aan de koeien uit te besteden. Soms valt er ruimte voor weidegras te maken door maïsteelt te verplaatsen naar een veldkavel, of door op de huiskavel minder te maaien. Eerder in het voorjaar beginnen, de koeien meer uren weidegang geven of zelfs dag en nacht weiden, zet ook zoden aan de dijk. Je kunt ook inzetten op een ander weidesysteem met betere grasbenutting of je huidige systeem nóg beter uitvoeren. Op de veldkavels kan het jongvee graaswerk voor je doen.

Kortom: voor weiders met ambitie is er nog speelruimte om de hoeveelheid vers gegraasd gras op te voeren.

We spreken elkaar, De Weideman

P.S.

Wil jij graag flink meer gras rechtstreeks omzetten in melk? Geef je dan nu via www.stichtingweidegang.nl/gripopgras en laat je inspireren, begeleiden en prikkelen om de nodige stappen te maken.