Skip to main content

De Weideman: Durf jij te sturen met gras?

Het telen van gras beleven we nog vaak als een aparte, iets andere bezigheid dan het benutten van dat gras. We halen het liefst zoveel mogelijk goed gras van het land en kijken daarna wel hoe we er een mooi rantsoen van maken voor de koeien. En met al die verschillende soorten krachtvoer en bijproducten kun je heel veel corrigeren, zodat het wel lukt om een uitgebalanceerd rantsoen te serveren. Maar het kan eigenlijk nog slimmer. Als je in de teelt en de oogst gaat sturen op de kwaliteit van je gras, dan hoef je bij het voeren minder zaken recht te zetten met de brokken.

Het is de kunst om vooruit te denken: van wat voor gras kunnen de koeien in de verschillende perioden van het jaar het makkelijkst en goedkoopst melk produceren? Dat is voor een bedrijf met veel snijmais weer anders, dan voor een bedrijf met overwegend gras. Naast snijmais, kun je immers nog best gras inpassen met een hoog eiwitgehalte. Maar heb je overwegend gras, dan kun je een hoog eiwitgehalte minder goed compenseren met veel zetmeel. Dan is het handig om te kunnen sturen op een goed passend eiwitgehalte in het grasrantsoen. In je weidepercelen kun je zorgen dat je secuur bemest. Maar vaak is het makkelijker om in het weideseizoen een graskuil achter de hand te hebben met een lager eiwitgehalte door laat maaien.

Ook zit er een groot kwaliteitsverschil tussen vers gras en ingekuild gras. Vers gras heeft meer suikers, beter eiwit en minder ruwe celstof dan kuilgras. Om minder en vooral ook goedkoper krachtvoer te kunnen voeren is het dus aantrekkelijk om zoveel mogelijk van dat verse gras rechtstreeks aan je koeien te voeren. Ik zie in de praktijk nog heel veel potentie om meer vers gras te oogsten. Dat kan zomerstalvoeren maar dat vergt flinke investeringen in machines. Je kunt ook investeren in vakmanschap en de koeien zelf het werk laten doen. Op de meeste bedrijven zit ruimte om de koeien meer uren te laten weiden en dat efficiënter te doen met een prima melkproductie als resultaat. En dat zie je ook terug in je portemonnee!

We spreken elkaar,

De Weideman

PS heb jij de ambitie om meer gras door je koeien te laten oogsten en wil je investeren in vakmanschap? Geeft je dan nu hier op voor het tweejarig traject Grip op Gras bij Stichting Weidegang.