Column de Weideman: Alles draait om de eenvoud

Ken je deze nog: ‘Alles draait om de eenvoud’. Een heerlijk stukje Nederpop uit de oude doos van Het Goede Doel (1983). Nieuw Nederlands Weiden is helemaal van nu, maar het motto is hetzelfde: alles draait om de eenvoud. Omdat je als veehouder al genoeg aan je hoofd hebt. Heb je de huiskavel eenmaal in percelen van gelijke grootte ingedeeld, met flexibele draadjes lukt dat altijd, dan is het niet meer denken, maar doen: gewoon lekker rondjes draaien. Je selecteert een stuk of zes percelen en geeft de koeien elke dag een nieuw stuk. Als je allemaal gehad hebt begin je gewoon weer bij de eerste. Dat roteren hou je vier tot zes weken vol en dan schakel je naar een vers beweidingsplatform.


Wat ik als vakidioot dan weer leuk vind, is dat bij een melkveehouder waar Nieuw Nederlands Weiden eenmaal lekker loopt en het rondjes draaien een ingesloten patroon is, ruimte ontstaat om er nog wat meer uit te halen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan! De veehouders die demonstratiebedrijf zijn voor Nieuw Nederlands Weiden begonnen een competitie wie het meeste vers gras rechtstreeks kan omzetten in melk. Met resultaat: gemiddeld kregen ze 20% meer gras rechtstreeks in de koe: zo’n 1015 kg per koe, ten opzichte van 845 kg in 2018.


Deels omdat er iets meer gras groeide dan in het vorige, nog drogere jaar. Maar het heeft ook te maken met een betere benutting van het gras dat er groeide. Wat echt telt is om vroeg te beginnen en zo (beter) gebruik te maken van de grasgroeipiek in april en mei. Dat voorjaarsgras is super mals en smakelijk en voedingsrijk, zodat de koeien er meer van opnemen en er meer melk van geven. Je ziet het rechtstreeks terug in de melktank. Stuur je wat scherper met de bijvoeding, dan nemen ze optimaal gras op tijdens het weiden, maar de grootste klapper maak je door minder eiwitrijk krachtvoer te geven. Ze krijgen uit het verse gras toch wel genoeg Vemmen en RE’s binnen om goed melk van te geven.


Maar het begint met draaien om de eenvoud: rondjes draaien op je beweidingsplatform. Dat fine-tunen voor extra gras in de koe, komt daarna wel als je er aardigheid in hebt. Of niet natuurlijk, omdat je de vrijgespeelde tijd en aandacht liever in andere hobby’s steekt. Ook goed.

 

We spreken elkaar,

de Weideman Def


 logo-zuivelnl

 

De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL