Skip to main content

De Weideman: Cruijffiaanse logica over KringloopWijzer en weidegang




12 juni 2015


Cruijffiaanse logica over KringloopWijzer en weidegang



Stempel-Def-V2
Misverstanden heb je sneller de wereld in dan er weer uit. Soms worden een paar feitjes aan elkaar geknoopt tot een conclusie die ‘zo logisch klinkt als logisch kan zijn’, maar in het soort logica van Johan Cruijff – dus toch een tikkeltje krom.
Drie feiten: Weidegang leidt tot lagere drogestofopbrengsten dan alleen maaien. Vers gras bevat hogere N en P gehaltes dan kuilvoer. Als je in de KringloopWijzer ‘weiden’ verandert in opstallen, gaat de excretie van N en P in de mest omlaag. Zie je wel: weidegang is nadelig voor de KringloopWijzer! Het klinkt ozo logisch. En is toch niet waar.

WUR analseerde cijfers van deelnemers aan de Kringloopwijzer in 2013, waaruit blijkt dat bij 720 uur weidegang (voorwaarde weidepremie) gemiddeld 475 kg minder drogestof van een hectare kwam, als vers gras en kuilvoer. Dus wat minder opbrengst bij weiden, maar dit hoeft niet te betekenen dat de N-efficiëntie ook hoger is. Bovendien zegt het niets over de economische verschillen tussen weiden en opstallen.

Hogere gehaltes in vers gras? Klopt ook. Je oogst een jonger gewas. Maar weidebedrijven vullen het rantsoen aan met producten die armer zijn aan N en P. Zodoende is de excretie gemiddeld niet hoger dan bij opstallers.
En dan de leukste: als je in de KringloopWijzer weiden verandert in opstallen zie je de excretiecijfers omlaag gaan. Als je dit ‘in het echt’ doet op je bedrijf verandert alles: de hoeveelheid graskuil, aankoop snijmais, soort en hoeveelheid krachtvoer, enzovoort. En die informatie heeft de KringloopWijzer op dat moment niet van de gebruiker. De uitkomst klopt dan niet meer, want de KringloopWijzer is niet gebouwd voor het simuleren van verschillen in bedrijfsopzet.
De analyse van WUR bewijst dat vakmanschap zowel bij weidegang als bij opstallen beloond wordt met een lagere N- en P- excretie (BEX) en een hogere P-opbrengst van het grasland (BEP). Van de weidebedrijven haalde 33% een BEP-voordeel en dat voordeel varieert van 12 tot 19%. Dat is heel behoorlijk. Vakmanschap is ook voor weidende bedrijven lonend in de KringloopWijzer. Ik had niet anders verwacht.

20150612 Beweidingsoverschot
Er is geen duidelijk verschil in Stikstof-bedrijfsoverschot te ontdekken tussen opstallers en weiders: bij 0 uren weidegang zie je bij opstallers variatie van 100 tot 500 kg N-overschot per hectare. Bij de weidebedrijven zie je dezelfde variatie.

Tips voor een betere KLW bij weidegang

• Hogere opbrengst:
o Inscharen bij 1700 kg ds en voldoende zware maaisnedes
o Passende percelen, ook pinken niet te grote stukken geven
o Uitgekiende bemesting

• Betere benutting:
o Aandacht weiderest en vertrapping
o Ritme en regelmaat in beweiding, kort omweiden
o Bijvoeding aanpassen op grasaanbod en –samenstelling
(sturen op ureum)
o Ontwatering en beregening

20150612 Drone
Dit is de onderkant van mijn eerste…drone! Nou ja, ingehuurd van het vooruitstrevende loonbedrijf Thijssen. Deze Ebee verzamelt wekelijks opnames van 50 hectare grasland op Dairy Campus, waarmee snel en nauwkeurig gegevens binnenkomen voor opbrengstschatting, groeisnelheid en variatie over percelen. En daarin zie je weer verschillen die samenhangen met de botanische samenstelling, bemesting, gebruik en bijvoorbeeld insporing en vertrapping. Informatie die ook kan helpen om betere KringloopWijzers te krijgen. Een wekelijkse vlucht levert veel mooie informatie voor de graslandplanning. De Farmwalk wordt in de toekomst misschien wel een FarmFlight met je eigen drone! Kijk hoe dat vliegen werkt.... Filmpje

Bodemtemperatuur, grasgroei en opbrengstcijfers
20150612 Meetnet
-- = Geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, CAH Vilentum, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed
Het drogestofgehalte van het gras is momenteel hoog. Zeker op die plaatsen waar eind vorige week weinig water is gevallen. Je ziet het aan de lagere groei in het Zuiden. Waar wel water viel, kon het gras heel best groeien. Gezien de droge groeiomstandigheden valt de grasgroei verder niet eens tegen! Gemiddeld bevat het gras is momenteel 1017 VEM. Waar het gras in de aar is geschoten, is dit wel wat lager. Heb je voldoende weidegras, sla deze percelen dan over om ze te maaien. Het gras bevat momenteel nog steeds veel suikers, gemiddeld 168 g. Dit niet alleen gunstig voor de smakelijkheid, maar ook voor de benutting van het eiwit in het gras wat weer gunstig is voor de KLW.



  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL