Skip to main content

De Weideman: Nat maken als het effe kan

 

19 juni 2015


Nat maken als het effe kan



Stempel-Def-V2
Eigenlijk best lekker weer dit voorjaar. Eerst wat te koel, waardoor de groei te laat op gang kwam. Maar het constante en wat koele weer is goed voor een geleidelijke grasgroei zonder explosieve periodes. En de koeien voelen zich kiplekker bij temperaturen onder de 25 of nog liever 20 graden °C. Maaien en inkuilen lukt prima, je kunt lekker buiten werken zonder nat te regenen…en ja, daar zit dus meteen het probleem. Bij akkers zie je stofwolken, maïs staat stil en de hergroei van etgroen valt tegen. Nieuw ingezaaid grasland heeft het zwaar. Het is kurkdroog.

Landelijk hebben we nu al een gemiddeld neerslagtekort van 126 mm. Dit betekent dat er sinds 1 april 126 mm meer is verdampt dan er aan neerslag viel. Daarmee is het nog niet zo droog als in het recordjaar 1976, maar het hoort wel bij de 5% droogste jaren. Naar schatting loopt het tekort de komende twee weken nog op tot boven 150 mm.

Als het kan en mag, sla dan aan het beregenen, zeker op zandgrond. Voor een weidesnede kan dat nog eerder uit dan voor een maaisnede, zo bleek uit onderzoek begin deze eeuw. Een tekort aan weidegras brengt meer (financieel) nadeel dan wat minder wintervoer; dat vervang je eenvoudiger en goedkoper. Bij matige temperaturen heeft beregenen veel effect: 1 mm vocht kan goed zijn voor 10-20 kg ds extra ruwvoer.

Gemakkelijk beschikbaar vocht (pF = 2,7 – 2)
20150619 beworteling

Gras wortelt doorgaans zo’n 20 tot 30 centimeter diep. In de tabel zie je dat er dan op leemarme zandgrond 21 tot 30 mm vocht beschikbaar is. Een normale gewasverdamping, bij dit weer, is 5 mm per dag. Dus is er in de wortelzone maar voor 6 dagen vochtvoorraad. De aanvulling vanuit capilaire opstijging van grondwater is cruciaal, wil het gewas een beetje aan de gang blijven. Een diepere beworteling maakt de ‘reservevoorraad’ groter, en meer leem of organische stof bindt meer vocht in de bodem, gunstig voor ‘vasthouden en leveren’ vanuit de bouwvoor. Goed engels Raaigras wortelt dieper dan ruwbeemd.

Op Veengrond heeft onderwaterdrainage in de zomer een gunstig effect op de grondwaterspiegel. Daardoor blijft er capilaire nalevering. Deze kan 1-3 mm water per dag bedragen. Een flinke slok op een borrel!
20150619 drainage
Bron: Veenweiden Innovatiecentrum

Een paar adviezen. Blijf wel weiden, maar zorg bij omweiden dat je in het ritme blijft. Als je te grote oppervlaktes gaat aanbieden is alles op hetzelfde moment kort. Minder uren weiden en meer bijvoeren ligt nu voor de hand, je moet het beschikbare gras domweg ‘budgetteren’. Over maaipercelen met veel bloeiend gras kan ik kort zijn: maaien, de groei is eruit. Maai hoger, voor een stoppel van minimaal 7 cm. En wacht op pas gemaaide percelen met kunstmestgeven tot er een flinke bui voorspeld wordt, want er is nu geen vocht om het bij de plant te brengen.

Mestuitrijden kan, maar wel met water in een 50/50 verhouding. In onderzoek bleek dat goed voor 20 – 25% meer opbrengst in de snede na aanwenden. Het water zorgt voor meer opneembare ammonia-stikstof en een lagere ammoniak emissie.

Tips bij beregenen
  • Geef weidepercelen voorrang boven maaipercelen.
  • Ingezaaid grasland (tot 6 weken) voorrang geven.
  • Na bemesten beregenen. (Bij scheuren, eerst beregenen en daarna bemesten).
  • Beregen ook met prioriteit op percelen waar de grasmat snel slechter wordt door droogte.
  • 20 tot 30 mm gift per keer, afhankelijk beworteling/textuur (zie boven in tabel).
  • Gewas verdamping is 3-5 mm per dag.
  • Houd een vochtbalans bij: inhoud van de wortelzone, + capilaire nalevering + neerslag en/of beregening, - verdamping.
20150619 Baggerspuiten
Baggerspuiten is op veengrond of in regio’s met veel water een optie om extra water (en vaak ook wat stikstof) te geven. Het gras doet het er goed op en is groener, smakelijker en sneller aan de groei als het weer gaat regenen.

Bodemtemperatuur, grasgroei en opbrengstcijfers
20150619 Meetnet
-- = Geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, CAH Vilentum, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed

Droogte vertaalt zich deze week in een lagere grasgroei. Zeker op percelen met weinig gras is de instraling sterk en het vochttekort dus hoog. Afgelopen week steeg de bodemtemperatuur zelfs met 1 oC . Waar nog regen viel is de groei vergelijkbaar met vorig jaar, maar bij hoge neerslagtekorten loopt het hard terug. De voederwaardes zien we sterk uiteen lopen. In doorgeschoten gras gaat dat omlaag en vooral het ruw eiwit daalt! Met een beetje maïs vang je normaal een grastekort op, nu is ook wat eitwitaanvulling nodig om het ureumgehalte op peil te houden. Grasbalen zijn een prettig middel om zelfgeteeld eiwit te benutten zonder de sleufsilo open te hoeven maken.

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL