Skip to main content

De Weideman: Standweiden in de lift



28 augustus 2015


Standweiden in de lift



Stempel-Def-V2
Standweiden is lekker overzichtelijk en eenvoudig en ik heb er in mijn vakmails dan ook minder vaak iets over te melden. De populariteit neemt toe, vooral onder veehouders die weiden met een robot.

Voor een goede opname werkt standweiden met blokken voor drie weken, dus de huiskavel in drieën, het best. Je weidt dan vrijwel steeds op etgroen. De kunst is om het gras binnen de goede lengtes te houden: niet korter dan 9 cm, dan groeit het niet meer of te weinig. En niet langer dan 12 cm, dan neemt de smakelijkheid te veel af. Met het grillige weer deze zomer is dat dé grote uitdaging:
Neemt de groei af, dan stuur je bij met minder uren weidegang en meer bijvoeding om het gras weer op lengte te krijgen of te houden. Versnelt de groei, dan moet je dat ook weer tijdig in de gaten hebben en meer uren weiden en de bijvoeding verlagen. Daarmee pas je dus ook de tijden van ophalen en wegbrengen van de koeien aan. Bij weiden met een robot wil je die aanpassingen het liefst zo geleidelijk mogelijk laten verlopen, want dan hebben de koeien een zo constant mogelijk ritme nodig.

Omweiden en stripgrazen zijn de bekende systemen die qua grasbenutting het beste scoren omdat het gras na een korte beweiding weer een paar weken kan uitgroeien. Heb je kleinere kavels of zit je krap in arbeid dan is standweiden een goed alternatief. Bedrijven die hoge melkproducties nastreven met een maximale droge stofopname (uit gras èn ruwvoer) en een stabiel rantsoen, kiezen er ook voor.

Weiden bij de robot vraagt een vaste stabiele regelmaat, daar past standweiden dus ook bij. Juist onder robotweiders valt de ‘verbeterde variant’, roterend standweiden, in de smaak. De basis blijft dat je drie weken weidt op hetzelfde blok, maar je geeft ze daarvan elke dag een nieuw stuk, tot je na vier of vijf dagen weer terugkomt op het eerste deel. De koeien krijgen elke dag net iets verser gras voor de bek en worden extra uitgedaagd om de wei in te gaan. In de plaatjes hieronder zie je het verschil tussen klassiek en roterend standweiden.

20150828 Weidesystemen
Met roterend standweiden zal de hergroei net iets beter zijn. Hoe de opbrengsten zich verhouden tot omweiden wordt dit seizoen onderzocht op Dairy Campus.


In de loop van de zomer loopt de groei terug en pas je de uren beweiding daarop aan. In onderstaande tabel een voorbeeld voor uren weidegang en kg drogestof bijvoeding voor 100 melkkoeien en 10 ha weidegras
20150828 grastabel
Bijsturen kan overigens ook door de oppervlakte te vergroten van het totale blok (standweiden), of een perceel aan een blok toe te voegen. Blijf dan wel vasthouden aan het systeem van wisselen na drie weken, anders lever je teveel in op smakelijkheid.



20150828 Jongvee
Controleer het jongvee op hoesten (wormen) en groei (conditie). De jongste kalveren hebben vaak nog wat bijvoeding nodig. Haal de kalveren jonger dan een jaar komende week maar binnen. Een oude wijsheid: na 1 september groeien kalveren buiten enkel nog in het haar en niet in gewicht...


20150828 meetnet
-- geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, CAH Vilentum, De Heus Voeders BV

De herfstige nazomer zorgt voor een andere graskwaliteit. De groeisnelheid gaat geleidelijk omlaag door de kortere daglengte. De bodemtemperatuur is nog hoog genoeg en zorgt voor veel mineralisatie van organische stof en dus veel beschikbare stikstof. Het is een van de verklaringen voor de toename van het Ruw Eiwitgehalte tot 240 g/kg drogestof. Stem het basisrantsoen goed af op de kwaliteit en de hoeveelheid weidegras in het rantsoen, dan gaat de benutting en de voerefficiency omhoog. Dit is gunstig voor de Kringloopwijzer.
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL