Skip to main content

De Weideman: "Nu woelen, straks meer weidedagen"




7 oktober 2916


De Weideman: "Nu woelen, straks meer weidedagen"



Stempel-Def-V2

Tip: Engerlingen van meikever en rozenkever vernielen bij droogte de graszode op zandgrond. Ook nu nog. Ze zijn in nazomer en najaar te bestrijden. Rollen op het moment dat de engerlingen hoog in de grond zitten bleek 47 – 100% doding te kunnen geven. Aandrukken met trekkerbanden heeft overigens ook veel effect. Zie voor meer informatie de website www.praktijknetwerkenindelandbouw.nl

20161007 enerlingen

Het is 7 oktober en het land is overal zo droog en begaanbaar als was het midzomer. De koeien kunnen lekker weiden en vreten het gras prima (mits er niet te veel roest in zit). Zo kun je het herfstgras comfortabel afweiden en benutten. 
De mooie herfst biedt kansen om van alles te doen in het land. Bijvoorbeeld het slootvuil van schouwsloten meteen afvoeren, zoals ik veehouders in het Noorden zag doen. Voor mij aanleiding om nog even op woelen te attenderen. Daarvoor zijn de omstandigheden ook prima.

In het voorjaar en de zomer was het vaak nat en werd weiden een kopzorg. Van die periode weet je vast nog wel waar het water het langst bleef staan en die plekken waar schade is ontstaan door vertrapping of rijsporen. Soms zit er een storende laag onder die ontstaan is door verdichting. 
Woelen kan voor langere tijd verbetering geven, als de bodem sterk verdicht is en dit duidelijk zichtbaar is als je een kuil in de grond graaft. We hebben het over sterke verdichting als de beworteling niet verder komt dan 5 centimeter en er onder die 5 centimeter geen losse kruimels te zien zijn, maar de grond in stevige brokken uiteenvalt. Bij matige verdichting heeft woelen ook wel effect, maar dat weegt dan vaak niet op tegen de kosten. 

Zo’n situatie met een sterk verdichte laag geldt zelden op het hele perceel, dus meestal kun je volstaan met het woelen van een aantal plekken. Uit onderzoek van Louis Bolk Instituut en Wageningen Livestock Research blijkt dat het effect van woelen op sterk verdichte plekken in het najaar in het voorjaar daarna nog goed te zien is aan metingen van de indringingsweerstand. Zie de figuur hieronder.

20161007 indringingsweerstand
Indringingsweerstand van de bodem na wel en niet woelen in het najaar 2014 gemeten in november 2014 en maart 2015

De voordelen laten zich wel raden. De woeler werkt als een soort moldrainage, zodat het water sneller in de ondergrond weg kan. In het voorjaar heb je dan op deze plekken sneller draagkracht en dus… meer beweidingsdagen in 2017!

Een paar tips tenslotte. Omdat het zo droog is moet je uitkijken dat de trekker bij het woelen door wielslip niet je graszode kapottrekt. Gebruik dus een pittig zware trekker. Is er toch wielslip, verlaag dan de werksnelheid. Het beste kun je pas gaan woelen als er regen voorspeld wordt, anders kan het gras rond de woelsnedes te sterk verdrogen. 



20161007 woelen
Woelen is tijdrovend en vraagt trekkracht en dus veel brandstof. Bij sterke verdichting profiteer je langer dan een jaar van de voordelen en wegen de voordelen op tegen de kosten.

20161007 enerlingengrafiek
Nogmaals engerlingen. In dit plaatje de resultaten van een bewerking half augustus 2014. Vrijwel alle engerlingen bevonden zich op dit perceel toen in de bovenste 5 centimeter.



Bodemtemperatuur, grasgroei en samenstelling
20161007 meetnet
--=Geen gegevens beschikbaar
Bronnen:Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein

De graskwaliteit blijft goed, met een gemiddeld VEM-gehalte van 960. Het eiwitgehalte is ook hoog met gemiddeld 246 gram per kilogram drogestof. Wel is de variatie groot. Houd hier in het basisrantsoen rekening mee: afhankelijk van het ureumgehalte kun je bijsturen. De grasgroei varieert sterk per regio, afhankelijk van vocht of gebrek daaraan, van 9 tot 54 kg drogestof per hectare per dag.
  

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  




logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL