Skip to main content

De Weideman:"Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt"



30 september 2016


De Weideman: "Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt"



Stempel-Def-V2

Tip: Stem in het najaar de bijvoeding goed af op het beschikbare gras. Hou dat aanbod dus secuur in de gaten. Snijmaïs is een mooie aanvulling op het weidegras en bij nog goede eiwitgehalten past perspulp ook prima. Bij veel nat en slap gras is droge pulp een heel prettige bijvoeding. Goed hooi en droge kuil past ook goed.

20160930 ggk

Tip: Werk je graslandgebruikskalender nog een keer helemaal bij. Dat maakt het analyseren straks makkelijker. Anders ben je de ervaringen kwijt! Kijk ook welke percelen je nog wilt maaien, als de kans zich voordoet. Wellicht komende week?


Je kon je deze week in T-shirt en korte broek in het zweet werken. Het leek wel zomer, maar het is herfst. En iemand die je eerst niet zo aanstaat blijkt bij nadere kennismaking een fijne kerel. Zo zijn er meer dingen die anders in elkaar zitten dan je op het eerste gezicht denkt. 

‘Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt’, is een bekende dichtregel van de Utrechtse dichter Crone. ‘Niets is wat het lijkt’ komt bij mij bovendrijven als ik weer stug hoor beweren dat weidegang nadelig is voor de Kringloopwijzer. Het lijkt zo voor de hand te liggen: koeien hebben genoeg aan gemiddeld 3,5 gram fosfor en het gehalte in gras is ruim boven de 4 gram. Gemiddeld 160 gram Ruw Eiwit is goed, maar vers gras zit vaak rond en boven de 200. Dus….ongunstig in de Kringloopwijzer. 

Maar het zit anders in elkaar. De Kringloopwijzer vraagt niet om analyses van gehaltes uit vers gras. De gehaltes in het opgenomen verse gras worden afgeleid van de gehalten in je graskuilen. Zit daar gemiddeld 170 gram Ruw Eiwit in, dan telt de KLW daar 10% bij op: dus 187 gram Ruw Eiwit in het weidegras. En voor fosfor is die opslag 5%. Zit er 4 gram in de kuil, dan rekent de KLW met 4,2 in vers gras. 

Waar je voor een gunstige KLW-uitkomst op moet sturen, zijn de gemiddelde gehaltes voor Ruw Eiwit (rond de 160) en fosfor (ergens rond de 4 gram/kg drogestof) in het TOTALE rantsoen. Dat is waar het om gaat. Of je nou alles maait of volop weidegang toepast, je kunt het rantsoen prima uitbalanceren met andere ruwvoeders of krachtvoersoorten. 
Een rantsoen met snijmaïs, dat laag is in eiwit en fosfor, pakt gunstig uit naast een kuil met hoge gehalten. Maar je kunt ook sturen met de graskuilen die je maakt! En daarnaast zijn er inmiddels krachtvoeders beschikbaar met passende eiwit- en lage fosforgehaltes waarmee je goed kunt sturen. Denk bij een grasrijk rantsoen ook aan droge pulp als eiwitarme energiebron.

Onderstaande tabel van een bestaand bedrijf laat mooi zien dat het draait om gemiddelde gehaltes in het totale rantsoen:

20160930 voedingveestapel

De onderste regel is het totaal aan koeien en jongvee gevoerde rantsoen over een heel jaar met daarachter de gemiddelde gehalten: 168 gram ruw eiwit en 3,83 gram Fosfor per kg drogestof. De verhouding tussen ruwvoeders en krachtvoeders bepaalt deze uitkomst en niet alleen de graskuil of het bij elkaar gegraasde verse gras.


Wil je bij weidegang op een goede Kringloopwijzer uitkomen dan draait het dus om twee dingen: Eén is de bijvoeding goed afstemmen op het gras, zodat je niet te veel eiwit en fosfor voert. 
En twee is dat je goede kuilen aanlegt met gunstige gehalten aan eiwit en fosfor.
Zoals bekend is ureum in de melk een goede indicator voor de benutting van het eiwit in de koe. Een melkveehouder in het project Kringloopweiden ging daar afgelopen zomer veel bewuster op sturen. Hieronder zie je welk verschil dat maakt met het voorgaande jaar, 2015:

20160930 ureumgehalte
Sinds maart is het ureumgehalte op dit bedrijf gemiddeld 19. Over het hele jaar 21,1. Vorig jaar 23,6 en in 2014 25,4.


20160930 ruwbeemd
Ruwbeemd breidt zich meestal in het najaar uit. Maar het heeft nu te lijden van droogte en gaat dood. Goed voor het aandeel goede grassen, zeker als het gras de komende weken nog weer gaat groeien. De foto is genomen op zware klei. In het midden afstervend ruwbeemd, eromheen Engels Raaigras.



Bodemtemperatuur, grasgroei en samenstelling
20160930 meetnet
--=Geen gegevens beschikbaar
Bronnen:Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein

De grasgroei zakte afgelopen week weg naar 30 kg drogestof per dag per hectare, maar op de Noordelijke klei en in het Oostelijk zandgebied was het nog lager, als gevolg van droogte
De relatief nog warme nachten zorgen voor een wat lager suikergehalte, terwijl het eiwitgehalte hoog blijft: tussen de 235 en 280 gram per kg drogestof. Probeer het graseiwit nog optimaal te benutten, door daar in het basisrantsoen rekening mee te houden. Met een VEM-waarde van 950 per kg drogestof praten we over een prima kwaliteit gras voor de tijd van het jaar.


 
 
We spreken elkaar,
 
de-Weideman-Def  

logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL