Skip to main content

De Weideman: Het klaverwonder




12 augustus 2016


De Weideman: Het klaverwonder



Stempel-Def-V2

Tip: Komende weken kun je ridderzuring bestrijden. Als ze volop in de groei zijn en al een forse rozet hebben, maar nog niet in bloei zijn is het moment daar voor een bespuiting. Meestal gaat dit het beste na een maaisnede. Houd rekening met de wachttijd voor weiden. En: wees heel voorzichtig met onkruidbestrijding in gras-klaverweides!
20160812 ridderzuring

  
Meer smaak, minder roest in het najaar en daarbij 100 kg extra stikstof voor je gras. Klinkt dat als een aantrekkelijk aanbod? Mooi zo. Want het is nog haalbaar ook. Klaver heeft het allemaal. De koeien vreten het graag en de voederwaarde is in het najaar een tikje hoger dan van gras. In gras-klaverweides is in het najaar veel minder roest te vinden. 

Van de vlinderbloemige klaver is bekend dat het stikstof bindt uit de lucht. Dat stikstofbindend vermogen is gemiddeld 50 kg per ton drogestof klaveropbrengst. Als je 10 ton van een hectare haalt met een klaveraandeel van 20%, 2 ton dus, is dat die 100kg stikstof waar ik het over had. Een klavermengsel in je land maakt het dus mogelijk meer drogestof en ruw eiwit te produceren zonder extra kunstmest. 

De klaverplantjes delen gebonden stikstof uit aan buurplantjes en dat zorgt er weer voor dat grassen in een klaverweide in het najaar minder snel last krijgen van roest door een stikstoftekort. Het gras-klavermengsel is smakelijker en heeft een hogere voederwaarde, samen goed voor een hogere melkproductie, zeker in dit deel van de zomer. In onderstaande tabel zie je dat koeien in een vergelijkende proef 1 kg drogestof meer opnamen van een gras-klavermengsel en daarmee 1,4 kg meetmelk meer produceerden. 

20160812 melkproductie2

Witte klaver past in weidegras, rode klaver in maailand. De rode scoort lager op voederwaarde, maar krikt het gehalte Ruw Eiwit van het maaigras omhoog en de drogestofopbrengst van gras-rode klaver is iets hoger dan van alleen gras.

20160812 rodeklaver
Bron: project klaverklimaat (www.klaverklimaat.nl).

De keerzijde van klaver is, dat het meer aandacht vraagt. Zo is het opletten dat je de koeien niet met veel trek een perceel met een flink klaveraandeel in stuurt, met het oog op trommelzucht. En het klaveraandeel in de graszode blijft niet vanzelf op het ideale peil van 40%. Witte klaver kan wegzakken als je hem plaagt met te veel bemesting en zware maaisnedes. Of het gaat juist woekeren als je hem teveel verwent. De tabel hieronder geeft aan hoe je dit aandeel het beste kunt sturen.

Sturen klaveraandeel in grasland
20160812 klavertabel
Bron: Praktijkonderzoek veehouderij

Het moet ook passen bij je grondsoort en -kwaliteit. Een goede pH (>6) en goede ontwatering zijn voorwaarden en het organische stofgehalte mag niet te hoog zijn. Op veengrond lukt het niet en is het sowieso geen goed idee omdat de gehalten Ruw Eiwit in het gewas te hoog worden. Ga je nog inzaaien (als het weer tenminste meewerkt), dan kun je klaverzaad door het graszaad mengen. Advies is 3-5 kg voor witte klaver. Zaai wel voor eind september, daarna is de opkomst van klaver minder.

20160812 witteklaver
Het aandeel witte klaver in grasklaver is te sturen (links), maar het vraagt aandacht. Het streefaandeel voor weidepercelen is rond de 40%. Rechts: rode klaver is geschikt voor maailand.



bodemtemperatuur, grasgroei en samenstelling
20160812 meetnet
--= geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein.

We zien alle gehaltes dalen: VEM, het ruw eiwitgehalte en het suikergehalte weerspiegelen het herfstige zomerweer. In het verse gras zit gemiddeld zo’n 960 gram VEM, 250 gram Ruw Eiwit en 70 gram suiker. Naast de voederwaardecijfers varieert ook de grasgroei flink per regio. Waarschijnlijk worden die verschillen vooral veroorzaakt door variatie in temperatuur en neerslag. Komende week komt er beter weer aan met wellicht kansen om te maaien. Bij het lage suikergehalte is gebruik van een inkuilmiddel te overwegen.


  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  




logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL