Skip to main content

De Weideman: "Weideman kijkt in de spiegel"




12 september 2014

De Weideman: "Weideman kijkt in de spiegel"




Stempel-Def-V2
Mooi man, ik kreeg er dit seizoen een heel aantal vaste lezers bij. En dus ook meer reacties, zowel positief als kritisch. Heerlijk, weidegang leeft! En ik mag aanhangers en uitvoerders van weidegang wekelijks van advies en inspiratie voorzien! Geen wonder ook dat dit niet telkens voor iedereen even goed lukt. Weidegang vergt vakmanschap voor de situatie van het eigen bedrijf. En dat bij grote verschillen als grondsoort, ontwatering, intensief of extensief, robotmelken, diverse beweidingssystemen en de weersomstandigheden. Eind augustus bestond Nederland uit twee delen: in Friesland en Groningen konden boeren gewoon weiden, rest moest de koeien opstallen! Zelfs de Weideman slaat dan wel eens de plank mis voor groepen lezers.

Soms spreek ik mezelf tegen: In de nazomer wees ik er op dat koeien minder gras opnemen en meer weidetijd nodig hebben; twee weken later volgt het advies om korte periodes van 3 uur te laten grazen voor minder vertrapping! (on/off beweiding). Inscharen in minimaal 1700 kg drogestof, roep ik in de eerste maanden. Maar in september heb ik het over weiden in kort gras in korte periodes. Herinzaai en doorzaaien is duur en moet eigenlijk niet nodig zijn. Maar ik schrijf wel over de juiste keuzes en planning tussen juli en september. Tenslotte lees je aanwijzingen over de bijvoeding in de stal. Meer bijvoeding = minder gras vreten in de wei en dus meer maaien. Het is toch juist de kunst om zoveel mogelijk vers gras rechtstreeks door de koe om te laten zetten in melk?

Is mijn vakmail dan niet consistent? Wat ik probeer is wekelijks heet van de naald kennis en advies te sturen waar lezers in hun weidepraktijk iets aan hebben. Bij elkaar zijn de verschillende tips, principes en vuistregels te zien als gereedschappen in de gereedschapskist van de veehouder. Sommige gebruik je veel, andere passen niet bij jou. Maar is je kist goed gevuld en ken je de mogelijkheden van het gereedschap dan sleutel je met meer plezier en succes aan je beweiding. De juiste beweidingstrategie en de uitvoering ervan blijft bedrijfsspecifiek en is mensenwerk met het weer als grote onbekende. Dat geldt dus ook voor de Weideman.

Tenslotte past mij grote dank aan de veehouders die wekelijks gegevens verzamelen voor het grasmeetnet. Dat levert verse cijfers over grasgroei en graskwaliteit in elke regio. Het stimuleert anderen om zelf in het land te gaan kijken-meten-beslissen-doen!

  140912 Langpootmug
Het barst van de langpootmuggen en veehouders vragen mij of het mogelijk is de eileg in het grasland tegen te gaan. Want hieruit ontstaan weer grote aantallen emelten. Daar zijn geen toegelaten chemische middelen meer voor beschikbaar. We weten dat de langpootmuggen hun eieren bij voorkeur leggen in vochtig, ruig/bossig gras. Maaien van bossen lijkt dan ook gunstig om de schade te beperken, maar dat is nooit met onderzoek aangetoond.

Tip: Voorkom grote hoeveelheden onsmakelijk gras. Zorg dat elk perceel in ieder geval één keer gemaaid is of wordt in de herfst. Nu maaien geeft over 2,5 week een weidesnede (van 1300 kg ds). Percelen met meer dan 2 ton droge stof zijn minder smakelijk en kun je beter direct maaien als je de kans krijgt. Deze ‘schone’ percelen zorgen voor smakelijk gras en vergroten de kans op een lang weideseizoen.

Bodemtemperatuur (°C) grasgroei en opbrengstcijfers


140912 tabel  groeicijfers
Na een lange tijd met wisselvallige perioden is dit vaste en mooie weer een verademing. Goed voor mens èn graskwaliteit. De koeien weiden nu in relatief jong goed verteerbaar gras, zo laten de voederwaardecijfers zien. De VEM steeg afgelopen week naar gemiddeld 988 VEM/ kg ds met uitschieters naar 1050 VEM/kg ds. Het jonge weidegras bevat nu gemiddeld 213 g RE/kg ds, laag voor de tijd van het jaar. Wellicht omdat er nu weinig stikstof beschikbaar is voor de plant, aangezien er al veel stikstof is opgenomen.
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL