Skip to main content

De Weideman: Lekker rondjes draaien



17 oktober 2014


Lekker rondjes draaien



Stempel-Def-V2
Rondjes blijven draaien staat voor: geen beslissing kunnen nemen, je staart achterna lopen, het type onzin waar ondernemers zich verre van houden. Toch is het mijn advies voor de laatste weken weidegang: gewoon rondjes blijven draaien.

Grasvoorraad plannen en omweiden lukt vaak niet meer, laat dat maar varen. De koeien vinden het gras niet meer zo lekker en het duurt te lang voor je helemaal rond bent over alle percelen. Langer op een perceel leidt ook eerder tot vertrapping.

Voorzover je dat nog niet deed mag je van mij ook die andere knop omzetten: van gras als hoofdmenu en stalvoeding ernaast naar het omgekeerde: herfstgras als 'bijvangst' en toetje. Daar past een heel eenvoudig weidesysteem bij: vandaag een vers perceel, morgen het volgende perceel. In twee à drie weken heb je een rondje over alle percelen gemaakt, dan zitten we al in november. Blijft het weer goed? Dan draai je nog een rondje en kom je op die manier tot half november. Zo hebben je koeien nog een smakelijke hap en houd je zoveel mogelijk percelen kort. Wordt het ineens te nat om nog te weiden, dan zijn de meeste percelen winterklaar. Blijf je nu omweiden op de klassieke manier, dan is de kans veel groter dat er percelen met een flinke weidesnede de winter in gaan.

Planning? Heel eenvoudig, lekker rondjes draaien (zie de graslandkalender hieronder met de meest eenvoudige planning ooit) Niet meer teveel kijken naar wat er staat en of het voldoende is opgevreten, gewoon elke dag een nieuw perceel. Wel het drinkwater goed regelen, verder weinig meer om over na te denken.

Heb je nog percelen met een maaisnede? Probeer die dan te maaien zodra je ook maar enigszins de kans krijgt. Het kan nu nog hergroeien. En de kans op nachtvorst wordt groter. Toegegeven, inkuilen valt even niet mee met dit wisselvallige weer.

141017 ggk

Tip:
De pinken kunnen nog prima een tijdje buiten blijven, maar ze hebben wel aandacht nodig. Pinken van 14 tot 16 maand vreten 7 à 8 kg ds per dag. Voor tien pinken dus 70 kg per dag. Bij een groei van nog 35 kg ds per ha per dag eten ze dus twee keer zoveel dan er groeit; dan hebben ze twee ha per dag nodig. Krijgen ze dat wel? Let ook op of er hoestende dieren bij zijn en geef zonodig een nabehandeling tegen longworm.

Bodemtemperatuur (°C) grasgroei en opbrengstcijfers  
141017 tabel groeicijfers
Bron: Amazing Grazing, Dynamisch Weiden, Agrifirm Feed
-- Geen gegevens beschikbaar

De voederwaarde van de grasmonsters varieert sterkt, van 834 tot 1014 Vem per kg drogestof. Bij een gemiddelde opname van 6 kg drogestof komt dat overeen met 1 kg krachtvoer meer of minder. Ofwel 2 kg melk per koe per dag uit opgenomen weidegras. Bij het eiwitgehalte zien we tussen de hoogste en de laagste een verschil van 146 gram ruw eiwit per kg ds. Bij 6 kg ds uit weidegras is dit verschil vergelijkbaar met globaal 2 kg soja. Dat zie je terug in het ureumgehalte in de melk. Is dat hoog, dan is het advies om de koeien als ze binnenkomen eerst een deel snijmaïs te voeren. Het eiwit uit gras wordt zo beter benut.

141017 jerseypinken
Een koppel Jerseypinken krijgt de pens nog goed vol van het najaarsgras op KTC Zegveld.


 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL