Skip to main content

De Weideman: Beweiding aanpassen bij de warmte

 

1 juli 2015


Beweiding aanpassen bij de warmte



Stempel-Def-V2
Vandaag wordt het heet en tegen het weekend nog heter. Reden voor mij om een paar dagen eerder in je mailbox te verschijnen. Bij koeien is vanaf 29 °C sprake van milde hittestress, bij 33 °C zelfs ernstige hittestress. Ze eten minder, drinken enorm veel en produceren lagere gehaltes in de melk. Bij hoge relatieve vochtigheid treedt die stress nog eerder op.
Volop weiden is normaal goed voor je dieren, maar de komende dagen is dat overdag in de volle zon toch geen pretje. Omdat het gras vocht gebruikt voor koeling valt de groei weg en gaat de smaak achteruit en dat is nog een reden voor minder voeropname.

Vandaag heb ik een eenvoudig, maar dringend advies: hou ze vanmiddag maar binnen en gebruik de koelere (late) avond om ze nog even te weiden. Dan kun je morgen overgaan op een ritme van overdag op stal en ’s nachts weiden. Sommige veehouders zag ik dat al doen: heel goed! De koeien vinden dat bij deze temperaturen prettiger. In de stal staan je dieren dichtbij het voer en dichtbij water, uit de felle zon. Uit proeven met siësta-beweiding bleek duidelijk effect; de dieren weiden actiever en nemen meer gras op.

20150701 snachtsweiden
Bron: Livestock Research, Wageningen UR
Daarnaast zorgt ’s nachts weiden ervoor dat de dieren ’s morgens in een relatief koele stal komen. Houd er rekening mee dat ‘terugwisselen’ een overgang is, je kunt het ’s nachts weiden beter minimaal een week volhouden. Zoals gezegd, de samenstelling van het gras veranderd door de warmte. De tabel met + en – geeft dat handig weer.

20150701 Temperatuur

Het gaat nu om de regels ‘zonnig’, ‘warm’ en ‘droog’.
De drogestofopname kan wel 20% lager liggen. Pas de bijvoeding op stal daarbij aan. Geef het voer vaker in verse porties om het vreten te stimuleren. Accepteer in deze periode maar wat meer restvoer. Het moet een smakelijke hap zijn, met voldoende structuur. Dat kun je eventueel aanvullen met stro, koolzaadstro, of luzerne. Verder iets meer eiwit dan normaal, bijvoorbeeld door extra soja aan het voerhek, en/of eiwitrijke kuil.

Een bekende reactie van koeien op hitte is dat de ruwvoeropname daalt, maar de krachtvoeropname (nog) niet. Door verhoogde ademhaling verliezen de dieren veel CO2, wat ten koste gaat van het bicarbonaatgehalte in bloed en pens. Beide effecten verhogen het risico op pensverzuring. Je kunt 200 g gram Dairy Fit Buffer gebruiken of 125 gram natriumbicarbonaat. Hou deze maatregelen ook na de hete dagen nog zeker een week vol, want hittestress duurt in het dier zelf veel langer dan de warmte zelf.

Tenslotte nog een aantal tips:
• Water! Koeien drinken het best uit een grote bak water
• Extra ventilatoren in de stal, als natuurlijke ventilatie matig is
• Het dak sproeien voor koeling
• Water toevoegen als je gemengd voert
• Broeiremmer gebruiken tegen broeiend voer aan het voerhek
• Werk rustig en voorkom stress in de stal

Met deze vakmail heb je als melkveehouder je eigen hitteplan. Hou het hoofd koel en doe er je voordeel mee…..En geniet er ook van, neem een siësta en plons met je gezin in een zwemplas!

De collega’s van het grasgroeimeetnet meten deze week ook, maar de resultaten daarvan neem ik volgende week weer mee! Dus vrijdag geen vakmail.

20150701 Koetewater20150701 schemer
 
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL