Skip to main content

De Weideman: Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

 

10 juli 2015


Nieuwe ronde, nieuwe kansen?



Stempel-Def-V2
Vorige week te heet om te weiden en weinig gras… maar wat schetst mijn verbazing bij het zien van de groeicijfers? Recordgroei van gras in de regio’s waar net voor die hitte voldoende water was gevallen, op beregende percelen en in gebieden met nog een flinke capillaire opstijging zoals het veenweidegebied.
Pieken met meer dan 100 kg ds per dag per hectare waren vorige week geen uitzondering. De hitte maakte daar weer snel een eind aan en de droge regio’s deden al niet mee in het feestje. Inmiddels viel er meer regen, maar in sommige delen van het land is het nog steeds veel te droog. De verschillen zijn dus groot.

Deze week vallen er ook weer buien. Is er vocht en flinke warmte, dan kan het dankzij hoge bodemtemperaturen ineens weer flink groeien. Percelen met veel bloeiend gras moet je wel zo snel mogelijk maaien en let dan op een maaihoogte van minimaal 7 centimeter. 

Intussen raakt op de meeste plaatsen het gras weer aan de groei! Stel je daar goed op in. Bij droogte ga je vaak sluipenderwijs ruimere percelen geven. Als de groei er weer in zit is het zaak weer in je systeem te komen met een goede planning. Daarvoor moeten die percelen kleiner en is budgetteren een must. Desnoods tijdelijk minder uren weiden, meer bijvoeren op stal. Dan kun je weer echte weidesnedes laten groeien en ontstaat er ruimte om meermaals beweide percelen te maaien voor schoon en goed gras.

Vergelijk het met de start van de beweiding in april. Dan moet je ook eerst rustig aan beginnen. Nu we vlot door de zomerdepressie heen zijn, komen we al vroeg in de tweede meimaand terecht. Normaal is dat in augustus. De hoge groeicijfers in regio’s met veel vocht, heb ik dit hele voorjaar nog bijna niet gezien. Weer een aanwijzing dat warmte en vocht het meest bepalend zijn voor grasgroei. Juist bij deze wat extreme omstandigheden is het belangrijk je Farmwalk te blijven doen en grasgroei te meten. Nieuwe sensortechniek kan ons daar in de toekomst flink bij helpen. Op het Kennis Transfercentrum in Zegveld testen ze ermee en dat levert onderstaande plaatjes op.

20150710 Zegveld
De gegevens van bodemsensoren op KTC Zegveld zijn live te volgen op internet: Zegveld De bodemtemperatuur neemt nu snel toe, zie je in de bovenste grafiek. De grasgroei nam tegelijk ook sterk toe, waaruit blijkt dat de bodemtemperatuur het meest beperkend was. Het bodemvochtgehalte zien we (mede door de grasgroei) echter sterk dalen. Dat wordt dus snel limiterend. Opzetten van de waterpeilen in combinatie met drainage, baggerspuiten of zelfs beregen kan uitkomst bieden.

Tip: Ook later in de zomer kun je nog een groep jongvee (leren) weiden. Nu het wat frisser en minder zonnig is, des te beter. Als ze voor de eerste keer weiden laat ze dan minimaal zes weken buiten. Kalveren haal je voor 1 september of uiterlijk half september binnen. Controleer jongvee dat al even buiten loopt gericht op hoesten. Doe een check met de dierenarts of laat een mestmonster onderzoeken bij twijfel. Warmte en vocht zijn erg gunstig voor maagdarmwormen en longwormen.
Kijk ook eens op: www.gddiergezondheid.nl

 20150710 Meetnet
-- Geen gegevens beschikbaar.
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, CAH Vilentum, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed

20150710 Grasgroei

In het staafdiagram zie je heel scherp de uitschieter in groei vorige week en de terugval deze week. Het gras is door de hitte stilgevallen. Bij matige temperaturen en regen kan het na deze week de goede kant op gaan.
Het gras is op veel plaatsen in de stress geschoten en veroudering neemt toe. De verteringscoëfficient van de organische stof is gedaald tot 77,1 %, veel te laag voor vers gras. We zien dan ook een voederwaarde slechts tussen 950 en 990 VEM/kg ds. Ook het Ruw Eiwit in het gras is laag. Voor oudmelkte koeien die volledig weiden is dat overigens een gezond product. Bij gedeeltelijk weiden van de melkkoeien is het oppassen voor een eiwittekort.
  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL