Skip to main content

De Weideman: Watermanagement



2 oktober 2015


Watermanagement



Stempel-Def-V2

Wat een opluchting als het na die natte moesson in september ook weer eens een weekje droog en zonnig kan zijn. Massaal zijn veehouders en loonwerkers aan de slag om de flinke maaisnedes die intussen gegroeid zijn binnen te halen.

Komende tijd zal het gras nog kalmpjes doorgroeien. In drie weken kan er 800 tot 1000 kg drogestof groeien (zie groeicijfers van deze week). Je voelt al waar ik heen wil: juist met weidegang is dat gras nog tot waarde te brengen! Ik heb de plaat met argumenten al grijsgedraaid, maar voeg er deze aan toe: die ton drogestof die in oktober groeit wel of niet oogsten is het verschil tussen 10 ton drogestof van een hectare, of er nog net 11 van weten te maken. Ruim 10% van de jaaropbrengst!

Als het nat wordt zie je de verschillen in draagkracht tussen percelen. Op veen en klei gaan de hoeven het eerst door de zode heen. Op percelen die net iets beter afwateren en ontwateren gaat het ook nèt iets langer goed. Het is lonend om dat met allerlei maatregelen te verbeteren. Denk aan de eindbuizen van drainage en greppels. Greppels op de goede plek, greppels strak frezen, duikers die vlot doorlopen.

Onderzoek naar de effecten van (onder)waterdrainage levert veelbelovende verschillen op. Percelen met onderwaterdrainage bleken drie weken langer beloopbaar te zijn voor koeien. Los van onderwaterdrainage bewijst dit wat het effect kan zijn van een betere afwatering. De waarde van die extra dagen is groot. Een investering van 1800 euro per hectare is terug te verdienen als je grasbenutting met 400 kg drogestof toeneemt.

20151002 draagkracht
Bron: VIC.
Met onderwaterdrainage heeft de zode meer draagkracht (blauwe staafjes). In het najaar betekende dat drie weken langer weiden.


Voor het geval het dit  najaar weer nat wordt heb ik drie maatregelen die helpen om daar zo goed mogelijk mee te dealen.

1) Dagelijks kort weiden. De voergang moet een paar uur voor ze naar buiten gaan leeg zijn. De dieren halen dan in een paar uur veel gras op en sjouwen minder heen en weer.

2) Geef elke dag een verse weide. Zo ga je snel over je percelen heen en heb je de meeste kans om alle percelen op ‘bijna-winterlengte’ te brengen. Dammen worden minder belast.

3) Splits het koppel in tweeën. De oudmelkse koeien maken al het weidegras op, de hoogproductieve blijven binnen. De buitengroep kan het doen met een hoog aandeel weidegras en blijft zo beter in het ritme. Het gras moet komende 4 weken op!

4) Denk na over slimme logistiek van kavelpaden, dammen en percelen. Het scheelt als je de koeien aan de achterkant in het perceel laat en aan de voorkant er weer uit. Bijvoorbeeld door langs een kavelpad op meerdere plekken een stuk draad te voorzien van een poortgreep. 

20151002 leverbot
De kans op leverbotbesmettingen is in de herfst het grootst. Nog een reden om de afwatering extra te controleren. Vooral greppels moeten goed leeglopen. Met een theezeefje kun je eenvoudig langs slootranden en bij natte greppels en plassen checken of de waardslakjes (foto rechts) voor leverbot daar voorkomen. Heb je die een paar keer gezien, dan herken je ze feilloos en ontwikkel je gevoel voor de risicoplekken op je bedrijf. Door daar niet te weiden of ze met een draadje af te zetten voorkom je besmettingen. Lees ook de actuele leverbotprognose van GD.


 20151002 Meetnet
-- = Geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld

Meer zon en droog weer, het is meteen te zien in de voederwaardes. Het suikergehalte steeg, onder invloed van zon overdag en koele nachten. Het eiwitgehalte daalde naar 220 g RE/kg drogestof. Het jonge gras dat er nu staat is nog smakelijk en gezond voer. De koelere nachten zorgen voor wat tragere groei, gemiddeld 40 kg drogestof per dag op een hectare. De komende week blijft dat naar verwachting zo.
  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL