Column De Weideman: Inspelen op de grillen van de natuur

Weiden is inspelen op de natuur. Dat heeft prachtige kanten, dit voorjaar hebben onze koeien toch weer heel wat groen krachtvoer zelf uit de wei kunnen halen. En wellicht komt er nog een herfst waarin de koeien weer zelf het vreten ophalen en het zo op de beste manier benutten. Maar soms zit het gewoon echt tegen. Neem deze extreem droge en hete zomer: een groot deel van Nederland is veranderd in gele dorren steppen waar geen gras meer te vinden is en het onder de brandende zon niet meer goed toeven is voor koeien in de wei. Maar ook langdurig koud weer of extreme regenval kunnen roet in het eten gooien bij weidegang.

De truc bij weidegang is om zo goed mogelijk in te spelen op de nukken van de natuur. Gebruik te maken van de lusten en de lasten tot een minimum te beperken. Dat kan door vakmanschap en bijj wijze van spreken letterlijk met je neus in het gras te gaan zitten. Maar ook door een systeem te kiezen dat eenvoudig en robuust is en waarmee je eenvoudig op de grillen van de natuur kunt inspelen. 

Nieuw Nederlands Weiden is daar van het begin af voor ontworpen. Wat er ook gebeurt je kan gewoon rondjes blijven draaien op de percelen in je beweidingsplatform. Is je gras te kort bij het uitscharen dan moet je wat meer gaan bijvoeren. Is het te lang, dan doe je het omgekeerd, anders maken de koeien er een rommeltje van in je weidepercelen. En in deze periode met extreme droogte heb je nog een optie: je kunt eenvoudig een time out nemen van het weiden. Gewoon je koeien op stal zetten en als er weer vocht komt en het gras weer gaat groeien, bij 12 cm gras weer starten met rondjes draaien. Groeitrappen en andere zaken die aandacht vragen in je planning zijn niet meer nodig!

Belangrijkste les van veehouders die Nieuw Nederlands Weiden al toepassen: neem de slogan ‘niet denken maar gewoon doen’ heel letterlijk. Je stuur ligt bij Nieuw Nederlands Weiden op stal bij de bijvoeding. Dus niet meer in de wei gaan sturen door een perceeltje over te slaan of er één tussendoor bij te pakken. Want met twee sturen ga je zwabberen en dat zie je terug aan je gras en je koeien.

Heb je eenmaal ondervonden dat het eenvoudig kan, dan wil je niet snel meer terug!

We spreken elkaar,

de Weideman Def

 

logo zuivelnl

De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL