Skip to main content

De Weideman: "Vrijdag gehaktdag"



09 september 2016


De Weideman: Vrijdag gehaktdag



Stempel-Def-V2

Tip: Houd het weer en de groei van de jongste kalveren, jonger dan een jaar, goed in de gaten. Eigenlijk horen die na 1 september weer op stal. En check de gezondheid van de dieren. Wees vooral alert op verschijnselen van maagdarmwormen en longwormen.

Tip: Let op de eiwitgehaltes in gras en ureum in melk. Het Ruw Eiwitgehalte in een kg drogestof weidegras komt nu overeen met 0,6 kg soja. Bespaar dus op eiwitaanvulling aan het voerhek. Heb je geen eiwitarme producten als snijmaïs, maak dan gebruik van eiwitarme brok. Heb je vaker een hoog ureum, dan is het goed om zo’n brok achter de hand te hebben. Puntje van gesprek met je voeradviseur.

Hardnekkig hoor, die gedachte dat weiden al moeilijk wordt bij meer dan 150 koeien. Tijd om daar gehakt van te maken. Vandaag is vrijdag gehaktdag. ‘Bij grote koppels heb je eerder last van vertrapping’, hoor je dan. Ik zie bedrijven met 80 melkkoeien waar het kavelpad kort achter de stal ophoudt en waar het bij een beetje regen meteen een blubberboel wordt. En bedrijven met 300, ja zelfs met 600 koeien, waar het wel gaat, met dank aan kilometers kavelpad van een flinke breedte. En met dank aan snel omweiden. 

Met 250 koeien dag en nacht weiden ‘doe’ je 2,5 hectare in een dag. Bij alleen overdag weiden dus 1,25 hectare. Dan is het goed mogelijk om elke dag een nieuw perceel te geven. En is de logistiek goed voor elkaar, dan is het ook mogelijk om ze er aan de achterkant in te laten en aan de voorkant er weer uit. 

Veel poten door een dam is inderdaad een punt, maar met brede dammen en slechts één keer of twee keer door een dam kan de vertrapping minder zijn dan met een kleiner koppel dat er zes keer door moet soppen. En weiden leidt vanzelf tot meer draagkracht. We kennen allemaal het verschil tussen maaipercelen en weidepercelen. Als weideman zie ik standweides en stripweides, zowel op bedrijven met 100 als met 300 koeien. 
Standweides zijn de betere in stevigheid. En op bedrijven die weiden met 300 koeien zie je verbluffend mooie, dichte en stevige zodes! Dus weiden zorgt erop zichzelf al voor dat de kans op vertrapping afneemt, ook met grote koppels.  

20160909 kurzrasen
Links een zode waar ‘kurzrasen’ wordt toegepast, rechts een opname van een stripgraasperceel, beide op Zegveld. Links is de bedekkingsgraad 85% en rechts 53%. De indringweerstand in de laag 0 – 5 cm op het perceel links is 430 en rechts 418. Op 10 cm is dit 531 en 473. Het perceel links heeft dus duidelijk meer draagkracht, de hoeven gaan er minder snel doorheen

Een ander voordeel van massagrazen is dat je in voorjaar en zomer bij wat zwaardere weidesnedes kunt inscharen: ook 2000 kg drogestof krijgen ze snel kort. En dan zit je gras gemiddeld meer in het langere traject waarbij het sneller groeit: want gras groeit uit gras.

Dan nog zo’n hobbel: het kost te veel arbeid. Als je veel koeien melkt is er meer arbeidstijd nodig voor melken en voeren en de stal verzorgen. Per koe ben je echter minder tijd en kosten kwijt en dat noemen we schaalvoordeel. Geldt dat dan opeens niet meer voor de tijd die in het land wordt besteed aan rasteren, water regelen en koeien halen? 

Verder heb ik van Nieuw-Zeelandse weidemannen laatst iets nieuws geleerd. Koeien lopen in sociale groepjes over het kavelpad naar de melkstal. Brede paden en doorgangen en weinig opjagen zorgen voor rust. Opjagen zorgt voor opstoppingen door dominante koeien. Na het melken hebben de dieren ruimte en wat tijd nodig om te hergroeperen. De volgorde waarin ze gemolken worden is namelijk anders dan de volgorde waarin ze van en naar de weide lopen.

In Nieuw-Zeeland vinden ze koppels van 400 tot maximaal 500 koeien in een groep optimaal. Groter gaat te lang duren voor aan en afvoer bij het melken. Dan is er in Nederland nog heel wat ruimte voor grote koppels weiden! Mits je iedere dag een ander perceel geeft en de infrastructuur erop aanpast. 

20160909 kavelpad
In Nieuw-Zeeland zijn kavelpaden minimaal 5 meter breed. Het liefst is de indeling zo, dat de reis tussen melkstal en weide niet groter is dan 1 kilometer. Rechts een perceel met V-ingang, om koeien makkelijk vanaf het pad het perceel in te laten lopen.



bodemtemperatuur, grasgroei en samenstelling
20160909 meetnet
--=Geen gegevens beschikbaar
Bronnen:Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein.

Het mooie weer zorgt voor een prima grasgroei. Behalve op plaatsen in het Westen en Zuiden waar de afgelopen tijd geen regen viel. Dat overal in jong gras wordt geweid blijkt wel uit de voederwaardecijfers. Met zo’n 975 VEM en 270 g RE is de voederwaarde van het gras hoog en hebben de koeien aan eiwit geen gebrek. Een kg droge stof gras bevat evenveel Ruw Eiwit als 0,6 kg soja, hou daar dus rekening mee aan het voerhek en let op ureum in de melk.
  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  




logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL