Skip to main content

De Weideman: Afbouw derogatie vereist mest plannen en sparen

Met de afbouw van de derogatie gaat er dit jaar weer een hap af van de ruimte om je land met drijfmest te bemesten. Dat betekent meestal meer dure mestafzet. Wat te doen? Vooral eerst heel scherp voeren. Met elke kilo ruw eiwit minder in je rantsoen bespaar je op mestafzet. Haal je daarmee één punt van je gemiddelde ureum af, dan scheelt dat bij 100 melkkoeien zo’n veertig kuub mestafvoer.

Je bemestingsruimte optimaal benutten om met minder mest je gras te laten groeien is het volgende. Netjes werken dus om alles uit de nog beschikbare mest te halen. En plannen en sparen om zoveel mogelijk mest in het voorjaar beschikbaar te hebben om aan te wenden. Er gaat wat tijd overheen voor die mest in de bodem is omgezet. Wat je in het voorjaar uitrijdt levert door de nawerking ook maanden later nog nutriënten op voor je gras. Rijdt dus zoveel mogelijk in het voorjaar uit en gebruik alles wat je nog over hebt om de tweede snede te bemesten. Zodat 15 juni de put leeg is en je kunt starten met sparen voor het volgende voorjaar.

Ik weet, dat vergt een forse mestopslag. Investeren in extra ruimte is snel rendabel omdat je de mest beter benut en mestafvoer in het voorjaar goedkoper is. Akkerbouwers zijn vooral in het voorjaar in staat en bereid om mest te ontvangen om, voordat gewassen worden gezaaid en gepoot, hun land te bemesten.

En weidegang? Blijf doen waar je al mee bezig was om zoveel mogelijk gras door je koeien vers laten oogsten. Laat je niet van de wijs brengen door indianenverhalen. Bij 720 uur weidegang lopen de koeien acht procent van het jaar in de wei en dus valt nog steeds 92 procent van de mest in de put. Pas bij 3000 uur weidegang komt 35 procent van de mest in de wei. Maar dat zijn extensieve bedrijven die weinig of geen mest hoeven af te voeren.

Als weider heb je niet meer mestopslag nodig, eerder minder vanwege die acht procent of meer die in de wei valt en niet in de put komt. Of je veel, weinig of helemaal niet weidt het is altijd gunstig om in het voorjaar zoveel mogelijk te bemesten en af te voeren. Als je het netjes doet bemest je weidepercelen net iets minder: met 15 in plaats van 20 kuub per hectare. De koeien vullen zelf nog aan met weidemest. Als weider moet je wellicht iets eerder starten met sparen, omdat er ook na 1 augustus nog mest in de wei valt.

Mijn advies, wat je situatie ook is: ga rekenen hoe je met mest kan plannen en sparen om het gras zo goed mogelijk te laten groeien en de kosten voor mestafzet een beetje in de hand te houden. Ook bij stichting Weidegang hebben ze wat rekenwerk gedaan. Op de website vind je de factsheet ' Weidegang zonder derogatie kan' met nuttige voorbeelden.


We spreken elkaar,
de-Weideman-Def