De Weideman: Aanrader: DE GROTE RUWVOERPUZZEL
Met het stalseizoen voor de deur is het tijd om te puzzelen met ruwvoer. Wat heb je voor kuilpartijen op de plaat liggen? Meestal van zeer wisselende kwaliteit. Welke ga je in de winter voeren en in welke volgorde? Het maken van de GROTE RUWVOERPUZZEL is belangrijker dan ooit. Niet meer enkel om goed te melken bij lage voerkosten. Het rijtje van zaken dat je met ruwvoer stuurt is langer geworden: mestafzetkosten drukken door het gemiddelde Ruw Eiwit te drukken (laag ureum). Premie beuren voor een lagere CO2 uitstoot per kg melk.
Daarom mijn tip: maak die puzzel (stalvoerbalans noemden we het vroeger) nu voor vier seizoenen tot 1 september volgend jaar. Wat is in elk seizoen de behoefte van de verse, oudmelkse, droge koeien en pinken? Zet daarna alle partijen kuil op een rij en kijk hoe je zo goed mogelijk die voederbehoefte kunt invullen en wat je dan nog moet bijkopen.
Uiteraard gaat de beste kuil naar de melkkoeien. Bij eiwit moet je twee dingen optimaliseren. Kuilen met hoog OEB vragen om tegenwicht met voldoende energie/zetmeel om er weer DVE van te maken. En het hele rantsoen moet voldoende eiwit hebben, maar ook zeker niet teveel. Alles wat er teveel ingaat moet je als dure mest weer afvoeren.
Voor de emissiefactor methaan geldt hetzelfde als voor eiwit. Niet teveel, maar liever ook niet te weinig. Methaan ontstaat bij de vertering van celwanden. En wat prik heb je toch nodig voor een goede penswerking. Probeer de balans te zoeken. Zet naast een vezelrijke kuil een goed verteerbaar product. Heb je bijvoorbeeld door laat maaien een paar vezelrijke kuilen met laag Ruw Eiwit, dan passen die heel mooi naast het eiwitrijke herfstgras uit de wei. Niet alleen qua eiwit, maar ook qua structuur.
Juist omdat er dit jaar veel wisselende kwaliteiten zijn gewonnen is het goed om te kijken waar die uitschieters het best passen. Steeds meer ruwvoerspecialisten zeggen dat je zes kwartalen vooruit zou moeten plannen. Dat lukt mij ook niet zonder handig rekenprogramma op de computer. En dat zit er aan te komen, ik heb een veelbelovend prototype gezien, die Wageningers hiervoor aan het bouwen zijn. Maar voorlopig moeten we de puzzel zelf leggen.
Nog een voordeel van moeite doen om DE GROTE RUWVOERPUZZEL te leggen, is dat je maatgevoel ontwikkelt voor welk type kuil je nodig hebt voor de winter, het voorjaar, de zomer en het najaar. Met dat in je achterhoofd kun je volgend jaar gerichter gaan sturen op bemesting en maaimomenten om de kans op het binnenhalen van die optimale kuilen zo groot mogelijk te maken. Kijk, om mij een plezier te doen 😉, ook gelijk hoe je weidegras goed in je ruwvoermix kan inpassen. Als je de puzzel goed legt kun je de voordelen van de superieure eiwitkwaliteit en betere verteerbaarheid van weidegras optimaal benutten!
Trek eens een middag of avondje uit om zo te puzzelen. Het helpt je echt aan een beter zicht op het optimaal verwaarden van je ruwvoer.
We spreken elkaar,