Skip to main content

De Weideman: Sturen op smaak in de derde helft

Eind augustus zijn we in de nazomer beland en begint ‘de derde helft’ van het weideseizoen. Straks in de herfst kun je met weiden nog heel veel gras rechtstreeks omzetten in melk. Dat heeft juist in de herfst bijzondere voordelen. Van herfstgras een goede kuil maken, valt vaak niet mee. Na het maaien lijkt het gras te krimpen door het lage drogestofgehalte en het weer helpt je ook niet meer om goed droog in te kuilen. In een vochtige kuil wordt een deel van het eiwit afgebroken van DVE naar OEB. Het is effectiever om kleine snedes door je koeien zelf te laten oogsten en zo ook het graseiwit in de vorm van DVE rechtstreeks te benutten.

Het vraagt wel wat aandacht om herfstgras met weiden goed te benutten. Ten eerste om het gras smakelijk te houden. Als er veel bossen staan en de koeien roest en muffigheid aantreffen, verliezen ze de motivatie om het land in te gaan. Dat voorkom je door vaker percelen schoon te maaien. Maar dé sleutel naar smakelijk herfstgras is dat je alle percelen die ze kunnen belopen gaat zien als weideplatform, elke dag een nieuw perceel geeft en de koeien dus rouleert over al die percelen. Je maalt niet meer om inscharen bij 1700 kg, maar gaat al weiden bij 1400 à 1500 kg droge stof. En heb je percelen met klaver? Benut die dan ook. De klaver zorgt, juist in de herfst, voor extra smaak voor je koeien. Tenslotte kun je met het strooien van een snufje zout over het gras de smaak nog verbeteren.

Het tweede waar je bij weiden in de herfst goed op moet sturen is de bijvoeding op stal. Herfstgras is meestal eiwitrijk en dat vraagt om goed ‘tegenwicht’ van wat extra mais en grasboeren kunnen kiezen voor een wat drogere, eiwitarme kuil. Heb je die nu niet voorhanden ga dan nu alvast nadenken wanneer je die in 2025 gaat maken zodat je volgend jaar niet weer mis grijpt.  Zo voorkom je een piek in het ureum, wat wijst op een eiwitoverschot. En het aller makkelijkst: zorg dat je tijdig goedkopere eiwitarme brok in de bulk krijgt!

Het derde waar je aandacht aan kunt besteden is de logistiek: met snel omweiden op ruime percelen voorkom je vertrapping. Maar het helpt ook als je mogelijkheden hebt om koeien aan de achterkant een perceel in te laten en aan de voorkant er weer uit. Loop ook in de herfst regelmatig eens door je gras zodat je weet hoe het er bij ligt en flexibel op de actuele omstandigheden kunt inspelen.

Vergeet ook het jongvee niet. De kalveren gaan uiterlijk 15 september naar binnen, om de groei erin te houden. De pinken zijn ideale najaarsgras-opvreters. Die kunnen nog tot in november helpen om het gras op de veldkavels te benutten.

Succes met het optimaal benutten van je herfstgras!


We spreken elkaar,
de-Weideman-Def