Skip to main content

De Weideman: Herinzaaien is voor watjes



16 augustus 2013


Herinzaaien is voor watjes



Stempel-Def-V2
Herinzaaien, doorzaaien. Woorden waar ik de bibbers van krijg. Als weideman wil ik het zonder kunnen. Ik wil dat matige percelen beter worden door mijn knappe beweidingsmanagement. Doorzaaien, herinzaaien? Dat is toch voor watjes! Wij als weidemannen…Maar helaas, je hebt wel eens van die percelen waarvan je weet dat de melkproductie 2 kg zakt als je er je koeien gaat weiden en ze veel weiderest laten staan. Waar domweg te veel aan mankeert.

Doorzaaien? Het is eenvoudig en goedkoop, maar levert een minder zichtbaar resultaat. Bij veel kweek is het zinloos. Op zandgrond kun je nu weinig anders, omdat je in het najaar niet mag scheuren. Herinzaai is duur, maar biedt de belofte van een gave donkergroene grasmat en veel productie.

Het grasbestand echt al ‘ver heen’ zijn om herinzaai rendabel te noemen. Als vuistregel geldt minder dan 60% Engels raaigras en ruwbeemd. En/of 25% kweek, verspreid over het perceel. Een globale berekening van het rendement kun je eenvoudig maken met de Herinzaaiwijzer die te vinden is op www.verantwoordeveehouderij.nl.

Bedenk verder dat een slechte graszode oorzaken heeft. Doe je daar niks aan, dan is herinzaaien weggegooid geld. Geknikte vossestaart en kruipende boterbloem vertellen je dat de ontwatering matig is. Schapenzuring en gestreepte witbol wijzen op een lage pH.

Reken even uit of er ‘ruimte’ is om gras over de kop te halen. Tot 1 oktober kan er nog 2500 tot 3500 kg ds per hectare groeien. Na inzaai nog hooguit 1500 kg, een ton minder. Dus: hoe staat het met je wintervoorraad? Je hebt per koe 13 kg ds nodig per staldag.

En dan: welk mengsel? Er is veel te kiezen, maar stem het in elk geval af op je gebruik: overwegend maaien of weiden, intensief of extensief. Kun je en wil je een mengsel met witte klaver managen? Mengsels met veel Engels raaigras zijn populair. Maar een eerste proef wees onlangs uit dat mengsels met meer kruiden, zoals cichorei en smalle weegbree één tot twee ton drogestof meer opbrengst geven. Meer diversiteit blijkt dus goed voor de opbrengst!
Grafiek grasmengsels
Drogestof opbrengst bij verschillende mengsels op droge zandgrond (bron Louis Bolk Instituut)

Tip: Let op: na herinzaai duurt het 3 tot 5 jaar voor de graszode weer de ‘normale’ draagkracht heeft. Is draagkracht op veel percelen in het voor- en najaar een probleem, pak dan niet teveel hectares ineens aan. Anders loop je volgend jaar vast met de beweiding vroeg in het voorjaar.

Tip: ingezaaid grasland is heel gevoelig voor structuurschade. Om nog 1 snede te kunnen maaien moet herinzaai eigenlijk ruim voor 1 september gedaan worden.
Foto grasinzaai
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def