Skip to main content

De Weideman: Ga lekker zelf je gras meten!

 

17 april 2015


Ga lekker zelf je gras meten!



Stempel-Def-V2
Vorige week mocht ik meegenieten van de Webinar (een conferentie via internet) met melkveehouder Tom Keuper, bij 
) en ga het gewoon doen. Het is leuk en iedereen kan het. Maak er maar een vast ritueel van, net als de krant uit de bus halen en tanden poetsen!

De meest gangbare meters bestaan uit een stok en daaraan een ronde schijf die in ‘kliks’ van een halve centimeter de grashoogte meet. Het werkt zo:

• Loop in een V- of een W-vorm door het perceel;
• Zet eerst de stok op de grond en laat dan de schijf zakken;
• Meet 30 – 40 willekeurige punten op je route;
• Bereken de gemiddelde grashoogte;
• Bepaal met de tabel hoeveel drogestof gras per hectare beschikbaar is voor weiden;
• Corrigeer voor factoren als grasdichtheid en meer of minder goede grassamenstelling.
• Ziehier een deel van de tabel voor de piepschuimschijf als voorbeeld:

 Richtlijn schatten drogestofopbrengst grasland
.
Je kunt je grasgroei mooi vergelijken met de gegevens van mijn meetnet in je eigen regio. Deze week kan ik voor het eerst betrouwbare grasgroeigegevens laten zien. Een forse toename vergeleken bij vorige week en bij oplopende temperaturen in deze week gaat het gras nog in de versnelling!

                              Verschillende grasmeters
             20150417 grasmeter 2   20150417 grasmeter 11
De meest gangbare grashoogtemeter is de piepschuimschijf aan een stok, die je op de rechter foto ziet in de handen van Bart van der Hoog. Uit Nieuw Zeeland en Ierland komen geavanceerdere types op de markt, zoals die op de linker foto met Koen Bolscher.

Tip: Muur en paardebloem steken al de kop op. Met een beetje paardebloem is niets mis qua voederwaarde en mineralen. Maar staan er meer dan 4 paardebloemen per m², dan kost het opbrengst en is het advies om te spuiten. Tijdig aanpakken voorkomt dat volgend jaar het probleem groter wordt. Zolang de paardebloem nog net niet bloeit en bij de wat hogere temperaturen kun je nog spuiten. Spuiten vertraagt groei enigszins en het kan ook in het najaar. Muur kun je goed mechanisch pakken met de wiedeg, mits je dat doet op een moment dat het gras goed in de groei is, bij 1000 tot 1200 kg ds. Dan trek je de muur uit en groeit het gras er overheen.

Bodemtemperatuur (°C) en grasgroei
20150417 week16meetnet
De bodemtemperatuur nadert in alle regio’s de 10 °C en is er in de polders en het zuiden al overheen. De grasgroei begint dan ook lekker op gang te komen. Voor weidegang geldt: verras het gras, voor het gras jouw verrast! Begin met weiden, al is het eerst maar voor een paar uur per dag.


 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL