Skip to main content

De Weideman: Het gemak van standweiden



24 april 2015


Het gemak van standweiden



Stempel-Def-V2
Standweiden, het woord suggereert al het gemak van op de plaats blijven. Het kan een alternatief zijn als je de tijd en de rust voor omweiden niet hebt.
Bij standweiden lever je wat opbrengst in, maar het heeft de charme van eenvoud, het kost minder arbeid en past ook goed bij automatisch melken. Op (te) kleine huiskavels lukt standweiden beter, met een hoog bijvoedingsniveau.
Het mooist is werken met drie blokken waar de koeien dan drie weken op weiden. Je weideplanning kan er dan uitzien zoals in het plaatje hieronder. Twee blokken kan ook, dan weidt je zes weken op een blok.

20150424 weideplanning

Bij standweiden is het de kunst om het gras aan de groei te houden om voldoende opbrengst van het land te halen en de koeien voldoende vers gras te laten opnemen. Dat doe je door het gras altijd tussen de 9 en 12 centimeter te houden. Korter kost grasgroei. Langer levert bossenvorming op.
De knoppen waar je aan draait om het gras op de goede lengte te houden, zijn het aantal uren weidegang en de bijvoeding op stal. Is er veel beschikbaar, dan kun je voluit weiden en minder bijvoeren. Zakt de groei terug, dan moet je tijdig minder uren gaan weiden en de bijvoeding aanpassen. In onderstaande tabel laat ik dat zien voor 100 melkkoeien op een blok van 10 hectare.

20150424 rekenschema

Kortom: je moet de bijgroei weten en ermee rekenen, maar die kun je in een standweide niet meten. Daarvoor is mijn grasmeetnet nou zo handig. Je ziet wekelijks wat er in jou regio bijgroeit op weide- en op maaipercelen. De groei op een standweide zit daar tussenin. Ik probeer een aparte kolom erbij te maken voor de groei op standweides.

20150424 grafiek verloop grasgroei NL
De grasgroei volgens mijn meetnet in 2014. In rood de groei op maaipercelen, blauw op weidepercelen. De grasgroei op standweides zit er ongeveer tussenin



Tenslotte een aantal tips en varianten:
  • Leg groeitrappen aan voor het tweede en derde blok (niet tegelijk maaien!)
  • Eerste weideronde kan wat langer of korter (evt een blok ‘voorweiden’)
  • Bewaak het ‘maaiplatform’
  • Variant: 2 blokken, 6 weken per blok, dan nog kun je tijdig maaien en op etgroen weiden.
  • Variant: eerste snede standweiden, dan omweiden. Maakt de planning tot het eerste etgroen eenvoudiger.


20150424 Foto vossenstaart
De Grote Vossestaart staat op veel plaatsen in bloei en is een aanwijzing dat het aandeel Engels Raaigras daalt. Het vroege voorjaar is een goede tijd om je grassenbestand en onkruiden waar te nemen, zoals paardebloem en zuring. Die zie je later in het seizoen niet meer, maar kunnen reden zijn om in het najaar een bespuiting uit te voeren.


 Bodemtemperatuur (°C) en grasgroei
20150424 tabel week 17
Bron: Amazing Grazing
De bodemtemperatuur passeert bijna overal de 10 °C.  De grasgroei neemt lekker toe. Ook zijn de eerste voederwaardecijfers bekend. Gemiddeld bevatte het gras afgelopen week 1078 VEM en 237 g ruw eiwit. Dankzij de koude nachten en het relatief zonnige weer was het suiker gehalte hoog, ruim 207 g. Het gras bevat meer dan 20% drogestof. Kortom smakelijk en snel verteerbaar gras!

 

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL