Skip to main content

De Weideman: Smeuïg, viezig, nuttig



7 augustus 2015


Smeuïg, viezig, nuttig



Stempel-Def-V2
Mestflatten horen bij weidegang, we hebben die hinderlijke dingen allemaal. Ik stel voor dat we er eerst iets nuttigs mee doen en dan kijken of we er mee af kunnen rekenen.
Het nut van mestflatten is dat je er informatie vanaf kunt lezen over de eiwit- en energievoorziening van de koeien. Voer je ’s nachts bij op stal, dan zegt de mest in de wei iets over het voer op stal. De mest die ze ’s avonds in de stal achterlaten vertelt iets over het weidegras dat overdag gegraasd is.

Ik schreef vorige week al dat het eiwitgehalte in het weidegras omhoog gaat en dat je dunne mest kunt gaan zien wat meestal samengaat met een hoger ureumgehalte in de melk. Je stuurt bij door het eiwitgehalte in de bijvoeding te verlagen.
Peur maar eens met een stok of een vork in de mestflatten. Zie je veel of weinig vezels? Is het dik, of een gladde suspensie? Het geeft samen een beeld van de verteerbaarheid van het gras en de bijvoeding.

De kleur van de mest zegt iets over eiwit en energie, als je het samen met het ureumgehalte in de melk beoordeelt. Bij een laag ureum en een heel lichte mestkleur, is sprake van een eiwittekort in het rantsoen. Zie je bij een hoog ureum heel donkere mest, dan krijgen de dieren juist wat te weinig (pensafbreekbare) energie. Hieronder zie je een tabel met combinaties van ureum en mestkleur en wat dat zegt over de voeding.

Voor een volledig (compleet) beeld zou je ook naar de kleur en de dikte van de mest moeten kijken. Klik daarvoor op de link naar de kaart, wel even doorscrollen naar de juiste "poeppagina"...

Mestbeoordeling in de wei
20150807 Mestbeoordeling

Daarnaast trekken de mestflatten insecten en wormen aan die nuttig zijn voor het afbreken van organisch materiaal, voedingsstoffen beschikbaar maken en lucht in de grond brengen. Tot zover het nut.

Nu de vraag: hoe kom je ervan af? Want waar mestflatten liggen is het gras onsmakelijk en wordt de mest slecht benut. Er blijft gras omheen staan en een volgende snede nog meer. Mestflatten zorgen dus voor weideverliezen. Als je ze gaat slepen heb je het prettige gevoel dat je er wat aan gedaan hebt, maar het geeft ook verdere versmering en doorbreekt het verteringswerk van insecten en wormen. (laat je ze liggen dan verteren ze na 5 tot 6 weken en hebben daarna geen negatief effect meer op smaak, na 2 keer weiden weer maaien past dus prima in deze natuurlijke tijdsperiode van afbreken.)

Flatten slepen werkt het best als er daarna een fikse regenbui valt, zoals afgelopen dinsdag. En dat is wat ze met proeven op het Veenweiden Innovatie Centrum in Zegveld deze zomer nabootsen. Direct na de beweiding werden de flatten gesleept en met een hogedrukspuit weggespoeld. Met een testpanel van 8 koeien volgen de onderzoekers het effect daarvan op grasgroei en de grasopname bij beweiding van de volgende snede.
Het ziet er nu nog wat onhandig en geïmproviseerd uit op het 
 van de site van Amazing Grazing. Maar als het werkt, hangen we voortaan een weidewasser achter de trekker en gaan we de mestflatten eindelijk de wereld uit helpen…eehhh wassen.

Tip: Jongvee check. Loopt alles buiten wat buiten kan en moet lopen om ze klaar te stomen voor beweiding volgend jaar? Je kunt pinken nu nog een periode van zes weken weide-ervaring geven. Jongvee dat al buiten loopt verdient ook een check: er zijn veel meldingen over hoesten. Behandeling tegen longwormen en eventueel maagdarmwormen kan nodig zijn. Check meteen ook de conditie.

20150807 Mestflatten
Onderzoekers hebben mestflatten verspreid en meten met tussenpozen hoeveel mest er nog over is gebleven en hoeveel oppervlak er besmeurd is, om het effect vast te stellen en te vergelijken.
De foto rechts laat een mestflat zien met gaatjes van insecten en kevers, die eitjes leggen en ‘eten’. Als de korst erop komt gaat de afbraak van binnenuit verder en van onderaf leveren de wormen hun bijdrage.

 20150807 Meetnet
-- geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, CAH Vilentum, De Heus Voeders BV, Agrifirm feed, VIC Zegveld

Een warme bodem met veel mineralisatie en flink wat vocht erbij uit regenbuien brengen samen het gras weer flink aan de groei. Het eiwitgehalte gaat daarbij zoals verwacht omhoog, naar gemiddeld 230 gram per kg drogestof. Door het hogere eiwitgehalte en het grauwere weer van afgelopen week is het suikergehalte gedaald naar 80 gram per kg droge stof.

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL