Skip to main content

De Weideman: Bijvoeren voor eiwitbenutting

 

25 september 2015


Bijvoeren voor eiwitbenutting



Stempel-Def-V2
September bracht tot nog toe enkel nattigheid. Stug doorgaan met weiden is dan niet vanzelfsprekend. Gelukkig krijgen we komende week beter weer. Want blijven weiden is de moeite waard.

Herfstweer met minder zon, genoeg water en veel beschikbare stikstof in de bodem levert gras op met een hoog eiwitgehalte. Als je de koeien daar dagelijks nog drie tot vijf kg drogestof van kunt laten ophalen bespaar je op eiwit in de bijvoeding en krachtvoer. Minder vers gras in de koe betekent op bedrijven die kuilvoer bijvoeren en weinig of geen maïs, dat er ook meteen meer krachtvoer bij moet om de productie op peil te houden. Of de graskuil moet wel van heel beste kwaliteit zijn.

Elke kg drogestof uit graskuil verdringt meer dan 1 kg vers gras: tot wel 1,3 kg. Dat, samen met de lagere VEM en eiwitgehaltes in de kuil, leidt tot minder energie in de koe. Afgelopen weken zie je dat ook terug in oplopende ureumgehaltes in de melk: de stikstofbenutting van het rantsoen holt achteruit. Zeker op weidebedrijven, zoals in onderstaande grafiek.
20150925 waardes

Snijmaïs is hoe dan ook het winnende bijvoer naast gras. Voer je snijmaïs naast dit gras, dan neemt de drogestofopname en dus de energieopname juist toe en het compenseert mooi de hoge eiwitgehaltes in het gras, zodat de stikstofbenutting beter is. Bedrijven met veel eigen grasproductie hebben die keuze niet altijd, maar zij kunnen het rantsoen nog wel aardig bijsturen door droge pulp te gebruiken of krachtvoer met een hoog aandeel pulp of maïsmeel.

Op Zegveld is in de jaren 90 een tweejarige proef gedaan met verschillende bijvoedingen in de nazomer en herfst. In de tabel hieronder zie je duidelijk het positieve effect van een energierijk en eiwitarm product als droge pulp.

Bijvoeding in de weide
20150925 bijvoeding
Zegveld, beperkt weiden, s'nachts bijvoederen, 2 jaar, periode aug-okt.

 

20150925 Roodbonten
Deze nieuwsgierige roodbonten liepen vanmorgen lekker te weiden in een puik stuk gras. Elke stap in de zachte natte zode is te horen, maar ze gaan er niet doorheen. Rechts: werk je graslandgebruikskalender nog een keer helemaal bij. Dat maakt het analyseren straks makkelijker. Anders ben je de ervaringen kwijt! Kijk ook welke percelen je nog wilt maaien, als de kans zich voordoet. Wellicht komende week?

20150925 Meetnet
-- = geen gegevens beschikbaar.
Bronnen: Amazing grazing, Hogeschool VHL, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld

Met maar liefst 264 g ruw eiwit zien we deze week het hoogste eiwitniveau van dit jaar. De grasgroei loopt geleidelijk terug, terwijl er veel stikstof beschikbaar is. Het hoge RE-gehalte bewijst dat dit ook wordt opgenomen. Niet alles wordt omgezet in werkelijk eiwit, zodat er veel onbestendig eiwit aanwezig is. Juist dan heeft energierijke bijvoeding veel effect. Op weidebedrijven bewijst snijmaïs zijn meerwaarde nog het meest in de weideperiode!
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL