Skip to main content

De Weideman: Rondjes draaien en rondbazuinen



9 oktober 2015


Rondjes draaien en rondbazuinen



Stempel-Def-V2
Weidegang staat weer lekker in de belangstelling met al die politieke aandacht! Koeien in de wei horen bij Nederland als de klompen en de molens. Maar als vakman kick ik toch meer op melkveehouders die hun koeien weiden omdat ze dat machtig mooi vinden en die hun vakmanschap graag willen verbeteren om er meer uit te halen. Met ‘weiden omdat het moet’ kom je er niet! Mijn wens is dat alle weidemannen en –vrouwen hun plezier in het weiden voortdurend flink rondbazuinen. Dan gaan we het doel van het convenant om 80% van de koeien in de wei te krijgen gewoon halen!

Komt mooi uit dat ik het deze week wil hebben over ‘rondjes draaien’. Doen ze in de politiek ook vrij veel… Nu er veel gemaaid is vorige week en we aangeland zijn op 9 oktober mag wat mij betreft de knop om. Blijf het weidegras benutten, maar zie het als toetje, omdat de voeding op stal geleidelijk de hoofdrol heeft in het rantsoen.

Grasvoorraad plannen en omweiden lukt vaak niet meer, dus geef dat maar op. Geef de koeien vanaf nu elke dag een vers perceel en de volgende dag het volgende. Zo ga je in twee à drie weken een volledige ronde over al je percelen. Dan is het zomaar begin november. Is er nog gras en kun je nog weiden, dan doe je nog een (half) rondje.
Zo biedt je de koeien elke dag een verse smakelijke hap en hou je zoveel mogelijk percelen kort. Wordt het te nat en blijft de staldeur dicht, dan zijn de meeste percelen winterklaar. Blijf je nu te lang op een aantal percelen, dan is de kans groter dat er op andere percelen weer te veel gras komt te staan.

De planning van rondjes draaien is heerlijk eenvoudig. Niet meer kijken hoeveel er staat en of het wel voldoende is afgevreten, gewoon elke dag een vers perceel. Op je graslandgebruikskalender zie je dan een ‘strakke planning’ zoals hieronder!

20151009 kalender


Tip:
Durf je te experimenten, dan kun je denken aan de aanpak van Tom Keuper. Hij volgt het Ierse voorbeeld en laat percelen bewust met lang gras de winter in gaan om in het voorjaar vroeger van start te gaan. “Afgelopen voorjaar kon ik al in maart percelen voorweiden”, vertelt hij. “Het oude gras was ingezakt en droog, maar dat vreten ze prima. De grasgroei op deze percelen kwam snel op gang.”

Keuper wil na half oktober alle percelen hooguit één keer weiden. “Vaker weiden in het najaar put volgens mij de wortelreserves meer uit. Die wil ik bewaren voor het voorjaar.” Let op, zeg ik als Weideman: lang gras in de winter verhoogt wel je risico op uitvriezen van Engels Raaigras. Keuper gebruikt een Feedwedge voor zijn grasplanning. Hieronder zie je zijn actuele Feedwedge.

20151009 behoefte
Je ziet dat Keuper nog voldoende grasvoorraad heeft (percelen boven de behoeftelijn). De zwarte percelen worden niet geweid om wat voorraad op te bouwen voor volgend voorjaar.


20151009 meetnet
-- geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum

Herfstgras als toetje, maar dan wel een heel erg lekker toetje! Dankzij het zonnige weer en dalende nachttemperaturen is het suikergehalte spectaculair gestegen naar 185 g suiker per kg drogestof. Zo hoog is het in de afgelopen jaren nooit geweest.
Daarmee samenhangend daalde het eiwitgehalte naar 200 g RE per kg drogestof, nog steeds ruim. Het VEMgehalte steeg dankzij de vele suikers naar 1040 VEM per kg drogestof. Dat is het verrassende met herfstgras: menigeen verwacht het niet, maar het is qua gehaltes gewoon krachtvoer!
  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL