De Weideman: Kicken! Mijn grasgroeicurve
16 oktober 2015
|
|
Zeg koeienboer, verbouw je suikerbieten? Je zou het gaan denken als je naar de suikergehaltes in het gras kijkt. Meer dan 170 gram per kg drogestof! Geen wonder dat de koeien het best vreten. Koude nachten zorgen voor meer suiker en minder eiwit in het gras. En ook voor minder groei uiteraard. Op de meeste plaatsen kunnen de koeien nog prima buiten en dan is een weideseizoen van ruim 190 tot 200 dagen goed haalbaar, ondanks de latere start. Mijn beeld is dat het een seizoen van uitersten was, met af en toe lastige periodes. Het bleef in het voorjaar koel en droog. Ideaal graasweer met smakelijk (suikerrijk) gras dat de koeien zonder klagen kort vraten. Maar het werd een droge zomer, vooral voor het Zuidoosten, waar het gras stil kwam te staan. Vorig jaar groeide er bovengemiddeld veel gras, dit jaar moeten we het met minder doen. Eind augustus begon het te regenen en in september kwam er een moesson over ons heen. Her en der gingen de koeien op stal en sommige veehouders hielden het weiden daarna voor gezien. Jammer, want eind september en oktober werd het juist nog een prima herfst met volop smakelijk en energierijk gras. Het was ook het tweede jaar waarin mijn uitgebreide grasmeetnet wekelijks voor cijfers zorgde over de actuele grasgroei, bodemtemperatuur en gehaltes in het gras. Ik ben apetrots op de samenwerking tussen veehouders en onderzoekers die zulke waardevolle gegevens oplevert. Ik smul van die cijfers en ik kan echt genieten van een grafiek als hieronder waarin we het verloop van de grasgroei van dit seizoen onder elkaar zien. Die van dit jaar loopt tot 10 oktober en is nog niet helemaal compleet. Gegevens afkomstig uit Grasgroei meetnet. Met dank aan Dynamisch Weiden, Amazing Grazing , Agrifirm, De Heus, CAHVilentum, VHL, VIC-Zegveld, De Marke en Dairy Campus. |
|
Je ziet in beide jaren het bekende golfje: de grasgroei piekt in mei/juni om daarna af te nemen door bloei en droogte. Na die zomerdip versnelt het gras nog een keer naar een kleinere piek in augustus. Maar dit jaar is de eerste piek wat later bereikt, de zomerdip was dieper door de droogte en door de vele regen van september blijft de grasgroei in september en oktober langer op hoog niveau. Mijn advies voor deze week is om zelf ook terug te kijken en de boel op een rij te zetten. Vul je graslandgebruikskalender bij met de beweiding en het maaien in het najaar. Zet in je studiegroep de graslandgebruikskalender eens centraal om te sparren over de leerpunten voor volgend jaar. Goed om dat nu te doen, nu het je nog scherp voor de geest staat! Bron: Agrifirm. Deze grafiek laat mooi zien dat het suikergehalte echt piekt, ook vergeleken met vorig jaar. Het zonnige weer overdag zorgt voor de vorming van suikers. ’s Nachts worden die door de lage nachttemperaturen niet verademd in de plant. Hoog suiker en lager eiwitgehalte zijn het resultaat. |
|
-- Geen gegevens beschikbaar. Bronnen:Amazing Grazing, Hogeschool VHL, Agrifirm Feed, VIC Zegveld en CAH Vilentum Deze week heb ik maar een beperkt aantal analysecijfers, waarin de enorm hoge suikergehaltes opvallen, vooral in het Zuiden. De suikers verdringen de opname van eiwit door de plant, zodat het ruw eiwitgehalte daalt, naar gemiddeld 200 g RE per kg drogestof. Kortom, het gras dat de koeien buiten ophalen vormt een smakelijk toetje bij het hoofdgerecht aan het voerhek. De grasgroei was vorige week al weggezakt naar zo’n 25 kg drogestof per hectare per dag en daalt deze week verder, omdat de bodemtemperatuur tot onder de 10 °C zakt. |
|
Groenbemesters zaaien in je grasmat? Op Zegveld proberen ze het effect uit van doorzaaien met diverse groenbemesters zoals Westerwolds en Italiaans raaigras, bladrogge en ruwe haver. Het idee is dat je daarmee bij het stilvallen van Engels raai de mineralen afvangt en in het voorjaar eerder kunt weiden, op het blad van de groenbemester. Mooi woord hiervoor: graasgraan! |
|
We spreken elkaar, | |
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL