Skip to main content

De Weideman: Banjeren en vertroetelen



6 november 2015 

Banjeren en vertroetelen



Stempel-Def-V2

Zal je altijd zien. Heb je als Weideman het voornemen om op 6 november je laatste wekelijkse vakmail van dit seizoen te schrijven over afronden, tips voor de winter, voorbereiding volgend seizoen … heeft Gerrit Hiemstra het ineens over voorjaarstemperaturen!

Net als in april en mei staat er (nog) lekker gras en is het goed toeven in de wei. Koeien en jongvee vreten het laatste gras met plezier kort. Maar goed, de bodem is koel en de nachten lang, dus als het gras op is, is het gedaan. Gebruik het lekkere weer om nog eens flink door je weilanden te banjeren en over het hek te hangen, waarbij je de gang van zaken op een rij zet. Gebruik je verse ervaringen om door te denken naar volgend jaar. Wat wil je beter en anders doen.

Ga je verder met hetzelfde beweidingssysteem of maak je een overstap? Goed beweiden begint met een plan. Bespreek dit met je adviseur. Vaak is je perceelsindeling al jaren hetzelfde, maar niet meer passend. Dat geldt zeker als je overstapt naar een ander systeem. Dus rasters, dammen en drinkwatervoorziening daarop aanpassen. In Vlaanderen spreken ze van ‘de architektuur’ van de beweiding. Prachtig woord. Maak er eens een tekening van en kijk hoe het beter kan.

20151106 satteliet beeldMooi plaatje he? Hier zie je bij uitstek ‘architektuur van de beweiding’, zoals de zuiderburen het noemen. Streef naar een optimale perceelsindeling, routing en watervoorziening. Jouw ervaringen met wat er aan schort zijn nu nog vers. Voorbeeld met drie blokken Roterend Standweiden.

In de winter ben je meer in de stal en is het grasland in rust. Vertroetel het toch een beetje, om er volgend jaar nog meer plezier van te hebben. Gebruik het goede weer om slootvuil op te ruimen en zo nodig dammen aan te vullen. Hou de mollenvanger scherp, laat greppels bijwerken, zorg voor goedlopende eindbuizen, drains en duikers. En vooral: hoe zit het met de bodem? “Koeien uit de wei, kalk in de wei”, is voor veel gronden een goede vuistregel. Zie voor advies www.bemestingsadvies.nl.

Er is geen reden om tot januari te wachten met nieuw bodemonderzoek, zoals sommige profeten beweren. Het stikstof leverend vermogen (NLV) komt uit de organische stof en hangt niet af van weer, wind en uitspoeling. Hetzelfde geldt voor de bepaling van de fosfaattoestand met het P-AL getal. Regel het voor sinterklaas, dan heb je de analysegegevens als waardevol kadootje voor onder de kerstboom!

Tenslotte hoop ik als Weideman ook op kadootjes. In de vorm van nieuwe weiders die zin hebben de rijkdom van gras en koeien in de wei weer te gaan beleven. Ze kunnen zich aanmelden bij www.stichtingweidegang.nl, of bij de eigen zuivelfabriek. Zegt het voort! Maak van vakkundige weidegang een beweging!


Tip   5 kapstokken voor terugkijken op je graslandgebruik in 2015
  1. 'Kwartjesmomenten': wanneer was je opgewekt of baalde je over gemaakte keuzes?
  2. Analyseer het seizoen in drie periodes: voorjaar, zomer, herfst.
  3. Zat er voldoende systeem en ritme in beweiding en afwisseling maaien en weiden?
  4. Per perceel: hoeveel bemesting, weiden, maaien, opbrengst, melkproductie.
  5. Bespreek het seizoen met je voorlichter of studiegroep. Zet verbeterpunten op papier.

20151106 natte plekken
Links: loer op natte plekken en probeer waar nodig de ontwatering een handje te helpen. Rechts: mooi plaatje van omweiden met veel koeien in Nieuw Zeeland waar het nu voorjaar is. Foto van begin deze week.


Weideman op sluimerstand

Mijn seizoen zit erop, ik ga in de (bijna)winterslaap. Zo nu en dan duik ik op in je mailbox met goede raad over de aanloop naar het nieuwe seizoen. Ik ben nieuwsgierig naar je ervaringen en tips. Hou mij gerust de spiegel voor, ik blijf leren!


 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  



logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL