Skip to main content

De Weideman: Wen er maar aan

 

8 januari 2016


Wen er maar aan



Stempel-Def-V2
De Weideman wenst je een succesvol 2016 met veel melk uit weidegras en een stijgende melkprijs. Je kunt weer op mijn hulp rekenen (wat dat weidegras betreft). Voortaan eerst de korte tips, daarna mijn adviesverhaal.

Tip: Het bemestingsplan is een januari-verplichting. Geef het ook praktische waarde door eerst een beweidingsplan te (laten) maken. Daarin kies je alvast weide- en maaipercelen. Daar stem je vervolgens mest- en kunstmestgiften op af.

Tip: Mollen vangen moet nu! Ze doen in deze tijd een aanslag op je grasland, maar zijn de komende maanden nog goed te vangen. Maak dus afspraken met je mollenvanger en stel hem eens een premie in het vooruitzicht! En ga zelf met regelmaat het land op om te zorgen dat water overal goed weg kan.


Een historisch warme kerst. Bloeiend speenkruid en straatgras, fladderende vlinders, kwetterende vogels. En vervolgens komt de noordelijke helft van het land onder een laag ijzel tot stilstand. Terwijl je in het Zuiden bij plus 8 nog zonder jas naar buiten kunt. Het lijkt wel of deze winter wil zeggen: klimaatverandering, wen er maar aan.
Als melkveehouder sta je vreemd te kijken naar al dat gras in je land. Bij een bodemtemperatuur boven de 8 graden groeide het gras gewoon door.

20160108 bodemtemperatuur
Bron: Acaciawater, bodemtemperaturen KTC Zegveld

De gemiddelde bodemtemperatuur in Zegveld ligt nu zo’n 3 graden hoger dan vorig jaar in januari. Wat moet je (of kun je) met dat lange gras? Lastige vraag. Een paar overwegingen. Het lange gras kan vorstschade oplopen als we toch nog een stevige vorstperiode krijgen of sneeuw. Blijft het zacht, dan biedt het kansen voor een snelle startgroei in het voorjaar, waar pure graze-boeren als Tom Keuper van dromen. In dat geval is een keer vroeg weiden in februari/maart en daarna pas bemesten een goede optie. Of alleen kunstmest geven, vroeg maaien en daarna bemesten (eiwitrijke/structuurarme kuil).
Ik neig naar risicospreiding als advies. Probeer dus toch nog een koppel schapen te regelen om een paar percelen kort te maken. En bereid je voor op vroeg weiden, door op tijd de draden in orde te hebben.

Statistici van het RIVM hebben in 2005 becijferd dat de kans op een Elfstedentocht in de vorige eeuw eens in de vijf jaar was en nu nog één op tien. Gemiddeld werd het 1,5 graad warmer. Kleine cijfers, met best grote gevolgen voor de landbouw. Het betekent vaker extreem weer zoals storm, droogte, extreme regenval. Maar ook een langer groeiseizoen. In de grafiek hieronder zie je dat het aantal dagen met een temperatuur boven de 5 graden sinds 1900 is toegenomen van 270 naar 290! We hebben vaker een vroeg voorjaar en een langer naseizoen, dus er groeit meer gras.

20160108 aantaldagen
Bron: Wageningen Universiteit, A. van Vliet
In de grafiek het aantal dagen met een temperatuur boven de 5 °C. Gemiddeld zijn dat er nu 20 – 25 meer dan een eeuw geleden. De snelste stijging voltrok zich de afgelopen dertig jaar.

20160108 bevrorengras

Bevroren gras in Noord Nederland deze week. Hier kan het gras nog wel tegen. Maar uitvriezen is in januari tot maart een serieus risico, ook al begon de winter nog zo zacht. Doe aan risicospreiding door kansen te benutten om wat aan het lange gras te doen (schapen en vroeg weiden), is deze week mijn advies.

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL