De Weideman: Na de moesson
08 juli 2016
|
|
Tip: Hoe je weer in het ritme komt, afhankelijk van je situatie: 1. Koeien nu allemaal binnen:
2. Koeien weiden nog of weer, maar tekort aan smakelijk gras:
3. Koeien weiden nog, redelijk in planning:
|
|
Het leven is niet eerlijk, de kansen zijn niet gelijk verdeeld. Op veel plekken gaat het weiden best goed en is amper een onderbreking geweest. Maar in het zuiden en zuidwesten kregen ze afgelopen weken een moesson over zich heen en moesten de koeien op stal. Staan ze eenmaal toch op stal, dan wens ik je wat geduld toe. Gelukkig is het weerbeeld de laatste dagen al een stuk beter, de situatie in het land gaat met wat zon en wind heel snel de goede kant op. Behalve de draagkracht is in veel gevallen ook een tekort aan goed etgroen een probleem omdat er niet voldoende gemaaid kon worden. Dat kan reden zijn om wat langer op stal te blijven om eerst wat etgroen te kweken op percelen die je zo snel mogelijk maait. Deze week is dat op een aantal plaatsen inmiddels gelukt. En hoe kun je het beste gaan weiden als je weer van start gaat na een periode met zoveel nattigheid? Ga je dan het liefst zo ruim mogelijk weiden op een grote standweide zodat de koeien zich verspreiden, of is omweiden of stripweiden beter? Wat levert de minste vertrapping op bij weinig draagkracht? Ik vond een onderzoek uit 1989 op Zegveld met een vergelijking tussen vierdaags en tweedaags omweiden bij lage draagkracht. Bij korter omweiden bleken de vertrappingsverliezen wel de helft minder. Collega’s in Nieuw-Zeeland zien daarnaast dat beweiden met grote koppels op minder oppervlakte minder loopbewegingen geeft en daardoor ook minder vertrapping op natte percelen. Zie hieronder het grafiekje uit het onderzoek op Zegveld: Vertrappingsverliezen bij vierdaags omweiden (O4) en tweedaags omweiden (1/2 O4) op een schaal met toenemende draagkracht: van 0,2 MPa (2 kg/cm2) tot 0,7 MPa (7 kg/cm2 ) |
|
Mijn advies is dan ook om in het begin korte periodes te weiden en ervoor te zorgen dat de koeien zo effectief mogelijk gras vreten. Dus een beetje hongerig het gras in. Eventueel kun je een vorm van siëstabeweiding toepassen: overdag een paar uur, ’s avonds een paar uur. In die korte periodes vreten ze dan nog relatief veel vers gras. Een andere variant is weiden in twee koppels, waarbij de ene helft overdag gaat weiden en de andere ’s nachts. Dan heb je nog minder druk van koeienhoeven in het veld. Verder geef ik bij weinig draagkracht altijd de tip om de koeien zo mogelijk aan de achterkant in het perceel te laten en aan de voorkant er weer uit. Een aardig weetje dan nog uit het onderzoek. In de beweidingsproef met Kurzrasen op Zegveld worden percelen continue beweid tot een stoppellengte tussen de drie en vijf cm hoogte zonder maaien tussendoor. Daar valt nu op dat de draagkracht van deze percelen beter is dan percelen waar stripgrazen wordt afgewisseld met maaien. Hoe meer weidegang, hoe dichter de grasmat, hoe steviger de zode! Links een weideperceel met nattigheid en slap gras. Rechts maaigras met onderin witgelige stengels. De voederwaarde hoeft er niet minder om te zijn, maar de smaak van dit gras uit de kuil is slecht. Je kunt het beter niet te droog inkuilen (40% drogestof), dan zorgt de conservering voor meer zuren die de smaak maskeren. Wat de smaak zeker verbetert is melasse toevoegen. |
|
bodemtemperatuur, grasgroei en opbrengscijfers Bronnen:Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein. --= Geen gegevens beschikbaar De voederwaarde van het weidegras is de afgelopen weken vrij constant. Het gras bevat momenteel gemiddeld 980 VEM en 202 g Ruw Eiwit. Het suikergehalte in het gras varieert, maar is relatief hoog voor de tijd van het jaar. Overal, maar vooral in gebieden met een groot neerslagoverschot, is het eiwitgehalte in het gras relatief laag. De grasgroei is tot nu toe in lijn met vorig jaar. Maar vorig jaar werd het half juli droog en heet. Nu is er meer dan voldoende vocht en blijven groei en voederwaarde beter op peil. |
|
|
|
We spreken elkaar, | |
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL